Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnärligt möte. Peter Wahlbeck och Dan Koon framför några av alla bilderna i utställningen ”50 shades of Mr Wahlbeck”. De två konstnärerna hittade varandra i somras vid orienteringstävlingen O-ringen.

Dan ställer ut Peter Wahlbeck

Peter Wahlbeck som clown. Eller med en morot som näsa. Eller som en komet, lost in space... Så ser han ut när han porträtteras av Dan Koon, som i maj ställer ut på Wahlbecks livs.

Ja, det är betydligt fler Peter Wahlbeck än vanligt i galleriet på Norra Vägen, när jag kommer på besök.

Originalet sitter vid ett bord och äter lunch men på väggarna syns han på elva konstverk, i radikalt olika skepnader.

Han är clown med alla tänkbara attribut, radiopratare, guru och vegetarian – omgiven av till synes levande grönsaker med ögon och munnar.

– Peter äter grönsaker så de är rädda för honom, säger Dan Koon, konstnären bakom bilderna.

Den 9 maj har han vernissage på utställningen ”50 shades of Mr Wahlbeck”, en titel som förstås är lånad från en viss boksuccé.

Hur kan du kalla utställningen för ”50 shades...” när det bara är elva bilder?

– Eh... jag var dålig på matematik i skolan, säger Dan med ett skratt.

Han är amerikan men bor sedan sommaren 2011 i Görvik med sin svenska fru Mariette Lindstein, som är uppvuxen i Söndrum.

– Vi bodde tidigare i Palo Alto i Kalifornien men brukade besöka Mariettes föräldrar varje sommar. En dag när vi gjorde en cykelutflykt tänkte jag ”vi flyttar hit i stället”.

– Och det har jag aldrig ångrat. Det är hårt i USA, du är aldrig mer än två räkningar från att bli hemlös – men i Sverige hinner man andas.

Dan livnär sig på olika skrivarbeten men hans passion är konst.

– Jag har målat en del porträtt och länge tänkt göra dem på ett nytt sätt. Det ska inte bara vara fysiskt likt, jag vill tillföra extra dimensioner.

I somras hittade Dan det perfekta motivet.

– Jag var uppe på Galgberget där O-ringen pågick. Överallt sprang människor med karta och kompass men plötsligt fick jag se Peter Wahlbeck som hade utställning i närheten av tävlingskansliet. Konst mitt i idrott! Jag tänkte ”is this a great country, or what?”.

Dan började prata med Peter och de fick bra kontakt.

– Vi hade ungefär samma åsikter och humor, säger Peter.

De två träffades flera gånger och Dan började porträttera Peter. Resultatet kan vi snart se på Wahlbecks livs, torsdag 9 maj är det vernissage på ”50 shades of Mr Wahlbeck”.

– Peter är tacksam som motiv eftersom han spelar så många roller i livet. Han är inte heller så gravallvarlig, det är okey att måla honom med en morot som näsa.

Vad tycker då Peter om att hänga på väggarna i sitt eget galleri? Finns det inte en risk att han får storhetsvansinne?

– Nja, först tyckte jag att Dans idé verkade lite pinsam men det gick snart över. Jag gillar bilderna, det behövs humor i konstlivet, säger Peter Wahlbeck.

Fotnot. Utställningen pågår till och med 1 juni.

Bild: Emma Gustafsson
Bild: Emma Gustafsson