Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alexius Huber tillbaka till Kuben med 20-årsjubileum

Med delar av släkten i Falkenberg är det alltid lite speciellt för Alexius Huber att komma till Falkenberg. I september ställer han ut på kuben i Stadshuset.

– Det är alltid roligt att komma hit. Jag har två utsmyckningar här som folk känner igen när de kommer hit på utställningen, säger Alexius.

Hans konst är ofta visuell och stor. Han jobbar med plexiglas och stål framför-allt. Ljuset och rörelsen är hans signum. Ett konstverk ser inte likadant ut beroende på hur man står eller går förbi det.
– Man upplever bara formerna en gång, precis som livet ändrar de sig och kommer aldrig igen. Det finns i konsten och det är lika aktuellt nu som då. Ingen kan säga att det är något, ursäkta uttrycket, “skit, det kan jag göra själv”, för det kan de inte, säger Alexius och skrattar till.

Han har hållit på med konsten i över 50 år och med sina snart 78 år är han en veteran. Men han har inga planer på att sluta. Han berättar att det funnits svåra tider genom åren, men att han alltid prioriterat sin konst eftersom den får honom att må bra.
– Gör jag inget skapande har jag inte gjort något den dagen brukar jag säga. Det ena ger det andra. Det är fantastiskt att vara konstnär och att jag har kunnat leva på det. Det är en härlig känsla. Det kan man inte betala med pengar. Att skapa är lycka, men jag är medveten om och har gått igenom kriser då jag inte kunnat hålla på med konsten så mycket. Men konst är livet och livet är konst.
– Den ger alla människor ett minne och en framtid och en glädje, säger Alexius.

Stora verk
Huber har många stora konstverk som inte går att ta med sig. Dessa illustrerar han med hjälp av planscher på väggarna. Med sig till Kuben tar han även ett par mobiler, gjorda av stål och plexiglas som är hans huvudmaterial när han arbetar.
Rostfritt stål har alltid varit hans huvudmaterial, men även plexi kom tidigt in i bilden. Redan på 1960-talet utvecklade han sin egen stil, som är aktuell än idag.
– Det här med akvareller och att måla stilleben var aldrig min grej. Det tyckte jag inte var roligt, men att skapa ville jag göra. Jag utvecklade min teknik tidigt och har hållit fast vid den.

Inte bara abstrakt
Alexius jobbar både naturalistiskt och abstrakt och gjorde nyligen idrottspersoner, i en del av Hyllie i Malmö, som kallas sportbyn. När ljuset slår mot konstverken väcks de till liv.
– Ljuset är min färg. Jag har inga penslar men jag har solen och ljuset. Det ger mina skulpturer liv.
I Falkenberg har Huber gjort ett par statyer som står utomhus, bland annat det flera meter höga konstverket vid Tullbroskolan och en annan som återfinns på Hjortsberg.