Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

50 000 vardera till fyra konstnärer

Fyra halländska konstnärer får 50 000 kronor var i arbetsstipendium av Regionen – samtliga är kvinnor.

Arbetsstipendiet ges "för att under en tid kunna koncentrera sig på och utveckla sitt konstnärliga arbete" och beslutas av Region Hallands driftnämnd Kultur och skola.

Stipendierna går till Anna Östh (dokumentärfilmare i Vessigebro), Krystallia Sakellariou (konstnär och författare i Varberg), Elvira Roslund Gustavsson (konsthantverkare i Laholm) och Katarina Segerbrand (stickdesigner i Onsala).

Noterbart är att bara Krystallia Sakellariou är uppvuxen i Halland, närmare bestämt i Karl Gustav.

LÄS MER: Krystallias arbete i Colombia

– Vi arbetar för att Halland ska vara en konstregion som är attraktiv att besöka och leva i. Konstnärerna och deras skapande utgör kärnan i de kulturella och kreativa näringar som skapar stora värden för länet. Att stödja konstnärlig utveckling är därför en viktig del av det regionala strategiska arbetet, säger Emma Gröndahl (L), ordförande i driftnämnden Kultur och skola, i ett pressmeddelande.

De fyra stipendiaterna valdes ut från 49 ansökningar av en jury utsedd av Kultur i Halland, bestående av Mike Bode, Cecilia Suhaid Gustafsson, Martin Hammar, Gunnar Südow och Annhelén Olsson.

LÄS MER: Anna Ösths film om yrkesmördare

En officiell ceremoni hålls på Varbergs fästning den 14 mars när driftnämnden Kultur och skola har möte.

– Vi är glada över att varje år kunna ge några av länets konstnärer möjlighet att utveckla sina konstnärskap. Det är fyra stipendiater från olika konstområden och olika delar av regionen. Jag ser fram emot att ta del av deras framtida verk, säger Gustaf Kristenson (S), andre vice ordförande i driftnämnden Kultur och Skola.

Juryns motiveringar

• Krystallia Sakellariou är en konstnär och författare som arbetar med flera uttryck, däribland film, text, installation, bild och performance. Hon undersöker språk, minnen och relationer i en familj med dubbla kulturella tillhörigheter i mötet med det svenska samhället. I förhållande till huset, platsen, då och nu bygger hon en karta utifrån drömmar och minnen av sina föräldrar. Hennes verk är rekonstruktioner där komplexa förhållanden och ämnen möts.

• Anna Östh är en filmskapare som regisserat filmer som visats på SVT, Göteborgs Filmfestival och internationella filmfestivaler. Hennes filmer utforskar och bearbetar ofta familjehistorier och det vardagsnära. I Annas pågående arbete får vi följa föräldrar och personal i förskolan och ta del av deras tankar kring stress och hur den påverkar barnen. Med tilltro till bilden värjer inte Anna för att skildra svåra miljöer och utlämnande situationer som publiken får tolka.

• Katarina Segerbrand är en designer som arbetar med ull och stickning som uttryck och material. Hon bidrar till att sprida och utveckla den halländska sticktraditionen binge från 1600-talet och för den vidare in i framtiden. Ett annat exempel är hennes deltagande i projektet Den nya kartan där designers och tillverkningsindustri gemensamt tar fram nya användningsområden för ull. Den svenska ullen är ett område som är under stark utveckling. Med traditionen som grund formger hon nyskapande mönster och design. Katarina Segerbrand är bosatt i Högen utanför Onsala.

• Elvira Roslund Gustavsson är keramiker och arbetar främst med naturen som inspirationskälla. Hon skapar även kollektiva verk som inkluderar barn och unga kring drömmar och framtid. Hennes verk är undersökande, öppna och innovativa på ett sätt som tänjer på keramikens gränser. Verken tillåts innehålla dissonans och spänningar.