Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Brost. Arkivbild.

Kollegorna minns Johannes Brosts värme

Kollegorna bär med sig minnet av Johannes Brosts värme, skratt och positiva energi. Många lyfter fram hans mångsidighet som skådespelare.

- Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle som har spelat mot Johannes Brost i "Fröken Frimans krig" och regisserat honom i musikalen "Top hat".

- Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust, säger Kyle.

Helena Bergström spelade mot Brost i "Black Jack" och "Änglagård". Hon säger att han var en otroligt varm person och skådespelare.

- Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger Bergström.

Peter Falck, manusförfattare och tv-serien "Rederiets" skapare, säger att Johannes Brost har betytt enormt mycket för den svenska tv-publiken. Brost spelade rollen som bartendern Joker i över tio år.

- Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personlighet och charm. Jag tror att han blev väldigt folkkär för den stora publiken.

"Var ingen narcissist"

Johannes Brosts särdrag som skådespelare var att han gick in i sina roller helt och fullt, säger Falck.

- Han var Joker hela vägen ut. Det är fantastiskt med skådespelare som går så in i sin roll. Det är en styrka tycker jag.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som känt Johannes Brost sedan slutet av 1960-talet, säger att vännen och kollegan var positiv och glad, samtidigt som han stod för vad han tyckte och kände.

- Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskadad när man sysslar med skådespeleri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

Ulf Brunnberg säger att han pratade i telefon med Johannes Brost senast för två månader sedan. Brost berättade då att han skulle opereras.

- Ännu en polare har gått vidare, det är tyvärr så att det börjar bli mer regel än undantag. Johannes var inte heller så gammal, för vår tid är 71 år inte så mycket, och jag tycker att han kunde ha fått vara med lite till. Det blir lite tråkigare nu när han är borta.

"Ett äventyr att umgås"

Tommy Körberg umgicks mycket med Johannes Brost under 70- till 90-talet.

- Vi var som ler och långhalm, säger han.

Han beskriver åren tillsammans med Brost som "ganska vilda".

- Han var en god slarver. Det var ett äventyr att umgås med honom. Men äventyr är positiva – annars är man ju en fegis.

Tommy Körberg lyfter fram den dramatisering av Allan Edwalls roman "Limpan" som sattes upp på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm 2012 och filmen "Avalon", där Brost fick visa det allvar som också fanns inom honom.

- Han var en glad gamäng med ett socialt patos och välförtjänt av den Guldbagge han fick för "Avalon". Han var rätt trött på att bli ihågkommen som Joker hela tiden.

"Blev en nära vän"

Skådespelaren Lia Boysen lärde känna kollegan Johannes Brost under inspelningen av "Stjärnorna på slottet" 2016, något hon är djupt tacksam över, uppger hon till TT:

- Vi har ju träffats under åren, men inte umgåtts direkt, utan det var ju den här veckan med ”Stjärnorna på slottet”. Det var en fantastiskt fin vecka som vi fick tillsammans, och jag är otroligt tacksam för att jag fick lära känna Johannes på ett djupare plan och se hans fina sidor som jag inte kände till sedan innan, säger Lia Boysen och fortsätter:

- Det är oändligt sorgligt att han har gått bort, och jag tänker mycket på hans barn.

Camilla Ahlgren, manusförfattare till "Rederiet" under tv-seriens sista sju år, säger att Brost spred glädje som smittade av sig till de andra som jobbade inom produktionen.

- Han var en fantastisk glädjespridare, positiv och var en lagarbetare som alla älskade. Vi skrattade jättemycket när vi jobbade ihop. Han blev också en nära vän, säger Ahlgren till TT.

Johannes Brost utmärkte sig genom att kunna spela många olika roller under sin karriär.

- Många tyckte kanske att det var fult att vara med i en såpopera som "Rederiet", men det tyckte inte han. Han var också väldigt lojal, säger hon.

"Otroligt naturlig"

Regissören Ulf Malmros säger att han älskade Johannes Brost precis som många andra.

- Han kommer att saknas något oerhört, det där skrattet och den positiva energin var helt unikt, säger Malmros.

De arbetade tillsammans i "Bröllopsfotografen" där Brost enligt Malmros fick visa en mer allvarlig sida efter åren i Rederiet. Rollen som Joker gjorde att han ett tag hade svårt att få filmroller, menar Malmros, som också såg honom främst som komiker.

- Men jag blev förvånad, han var otroligt naturlig i repliken och hade en stark närvaro. Han fick en nytändning och det var han väldigt glad åt, att få visa andra sidan av myntet också och en mer allvarlig sida. Han var så ordningssam, det kunde man inte tro. De flesta tror att han bara var en glad skit men han var otroligt noggrann och förberedd. Och så var han väldigt allmänbildad, säger Malmros.

"En medmänsklig aura"

Johannes Brost fick en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i "Avalon" från 2011.

"Tänker på hans stora familj, på hans barn. Saknaden är stor. Minnen för evigt", skriver Axel Petersén, regissören bakom "Avalon".

Henrik Björn, som regisserade Brost i den populära tv-serien ”Jordskott”, lyfter fram Brosts karisma:

”Johannes hade en positiv och medmänsklig aura, det var både tryggt och roligt att vara nära honom. Hans karisma var unik och den där glimten gick rakt genom rutan. Han var väldigt bra förberedd och spred ett lugn på set genom sin opretentiösa framtoning.”

Johannes Brost lärde känna Rolling Stones och sångaren Mick Jagger på 60-talet. Rockstjärnan skriver i ett uttalande till TV4 Nyheterna:

"Vi kommer att sakna hans humor och hans generositet. Han var en underbar kille".