Kolla dina rädslor på fästningen

Är du rädd för coronaviruset? Eller råttor och trånga utrymmen? Vet du inte så lär du märka det i den nya utställningen på Varberg fästning: "Rädd?".

ANNONS
LocationVarberg||

Man skulle kunna tycka att coronapandemin kommer lägligt för Hallands kulturhistoriska museum. Det är ju lätt att koppla rädslan för covid-19 till tidigare virussjukdomar som digerdöden år 1350 och pesten som tar livet av 80 personer i Värö socken 1711.

Men så cynisk är förstås inte Lotta Sandelin, som har satt ihop den upplevelsebaserade fotoutställningen "Rädd?", som öppnar i dag i Riddarsalen på Varbergs fästning.

– Vi började tänka på utställningen redan 2017 och bestämde oss i höstas, långt före coronapandemin. Vi måste ta med covid-19, men jag ser inga fördelar. Det viktiga är att vi gör det säkert för alla besökare, säger Lotta Sandelin.

ANNONS

Kopplingen till coronapandemin finns med i utställningen och märks förstås eftersom besökarna på klisterlappar uppmanas hålla avstånd och använda den utplacerade handspriten.

– Jag tycker det är intressant att man satte byar i karantän redan under den medeltida pesten, påpekar museets kommunikatör Jakob Brandqvist, som också är med under pressvisningen.

– Just ordet karantän kommer från italienskan (quarantena) och betyder 40 dagar, för det behövde skeppen vänta i Venedig, berättar Lotta Sandelin.

Vad är du själv rädd för?

– Jag vill inte prata offentligt inför folk eller bli fotad och absolut inte vara med på film eller i tv, svarar Lotta.

Jag som är HN:s kultur- och nöjereporter brukar få höra min fru sucka och säga: "Men du är ju inte rädd för någonting".

Men faktum är att jag de senaste tio åren har känt ett ökat pirr i magen av höjder. Nöjesfält känns fortfarande säkra, men klippkanter och dylikt har jag större respekt för.

– Höjdskräck kommer naturligt när man blir äldre eftersom balansen blir sämre, förklarar Lotta.

Utställningen visar många olika historiska kopplingarna och ger exempel på en mängd rädslor och fobier – där de senare innebär att man kan känna ett ibland överdrivet obehag för något som inte alltid är livsfarligt.

ANNONS

Vanliga exempel på det är råttor, spindlar och ormar – som alla syns i filmen av Lars Hillerström. Han har gjort en delvis animerad skräckfilm på nio minuter som även innehåller läskiga dockor och clowner.

– Det finns råttor i fästningens källare. Och kaniner. Men en kanin har nog dött någonstans, för det luktar väldigt äckligt, avslöjar Jakob Brandqvist.

I filmen visas även borggården och några av de spöken som folk säger sig ha sett på fästningen, som General Pechlin (fängslad efter mordet på Gustaf III) och hans hund.

– Vi har även svarta damen, strandvaskaren och den vita frun Drottning Blanka, säger Lotta.

I andra rum kan man utmana sin eventuella cellskräck, när utrymmet minskas, och tandläkarskräck – med vinande borrljud.

Rädd kan man även vara för det som kan vara en vardag för många människor på jorden, i dag främst utanför Europa: krig och nöd.

– Människor har varit rädda i alla tider och känslan i kroppen är densamma, men det tar sig olika uttryck. Nuförtiden är vi ju inte lika rädda för helvetet, säger Lotta Sandelin.

Den som vill kan lära sig mer om mytologiska figurer som häxor och vampyrer, eller de högst verkliga fladdermössen och barberarna. Fladdermössen är ju delaktiga i spridningen av rabies, ebola och det nya viruset sars-cov-2 som orsakar covid-19.

ANNONS

Barberarna gjorde många kirurgiska ingrepp under medeltiden, från åderlåtning till tömning av bölder och avlägsnandet av njurstenar.

Annan äldre sjukvårdsutrustning visas också och när jag hör om en förlossningssax associerar jag till David Cronenbergs thriller "Dubbelgångare" (Dead ringers) från 1988 om två gynekologtvillingar.

Första rummet är däremot mer barnvänligt och kallas Skogen.

– Man kan läsa sagor och stoppa in händerna i hål i träden. Man ska kunna höra skogens ljud och se hur dag blir natt, berättar Lotta Sandelin.

Bland äldre berättelser om vidskepelse dyker Fagered upp, samhället i norra delen av Falkenbergs kommun som har en tradition av välbesökta revyer och komedipjäser. Där berättas om hur man under sent 1800-tal trodde att man kunde boka rakitis, bristsjukdomen som kallades engelska sjukan.

Man drog barnet genom ett hål i ett träd eller ett torrt kalvskinn eller en liknande öppning för att sjukdomen skulle överföras till det föremålet. I dag vet man att mjuknande skelett på grund av för lite solljus kan avhjälpas med D-vitamindroppar. Fiskleverolja funkar också, för den som gillar det…

En fobi som säkert har funnits i hela mänsklighetens historia och gör att vi skiljer oss från andra däggdjur är thanatofobin.

Ja, visst det är rädslan för att dö. I utställningen symboliseras det av ett fotografi av Svenne Weidbo med titel "Hemsökelse".

ANNONS

Du som har läst ända hit kan i alla fall trösta dig med att du inte har eufobi – rädsla för att höra goda nyheter.

ANNONS