Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är dags för den spelmässan E3. Arkivbild.

Koll på E3 – spelvärldens viktigaste mässa

Det är dags för spelmässan E3 att slå upp sina portar i Los Angeles. Mässan är en tummelplats för utvecklare, journalister, branschfolk och spelare. Här är en guide inför årets mässa.

Vad är E3?

E3 står för Electronic Entertainment Expo, och är en mässa som kretsar kring dator- och tv-spel som sedan 1995 årligen äger rum i Los Angeles i maj eller juni.

När äger E3 rum i år?

Formellt öppnar E3 tisdagen den 12 juni och håller öppet till den 14. Men flera stora företag håller sina presskonferenser redan i helgen. Till exempel ordnar speljätten EA sin egen mässa EA Live i Hollywood den 9–11 juni, som inleds med en stor presskonferens.

Varför är det värt att bry sig?

E3 har blivit den plats där många utvecklare och företag visar upp sina kommande spel och ny hårdvara, och besöks av tiotusentals inom branschen och hundratals utställare. Många spelbolag väljer just E3 som den plats där man presenterar spelnyheter. Det ger också en fingervisning om vart spelvärlden är på väg, och vilka trender som råder i branschen. Kommer exempelvis utvecklarna att blicka mot "battle royal"-genren, som förenklat går ut på att vara den sista överlevande av ett stort antal spelare i en match, eller blir det något helt annat som blir tongivande?

E3 ger en fingervisning om vad vi kommer att spela, hur vi kommer att spela och på vad vi kommer att spela de kommande åren.

Vad kommer vi att få se?

I förhandsspekulationerna har det varit ganska tyst om hårdvarunyheter, däremot har det varit desto mer prat om spelen. E3:s sajt lockar med att fler än 2 000 produkter kommer att visas upp. Men många lyfter fram de stora presskonferenserna som höjdpunkten. Åtta stora presskonferenser kommer att hållas. EA inleder den 9 juni klockan 20.00, svensk tid, följt av Microsoft (10/6 klockan 22.00), Bethesda (11/6 klockan 03.30), Square-Enix (11/6 klockan 19.00), Ubisoft (11/6 klockan 22.00), PC Gaming show (12/6 vid midnatt), Sony (12/6 klockan 03.00) och Nintendo (12/6 klockan 18.00).

Microsoft har hållit tyst om vad företaget ska visa upp, i övrigt har företagen gett små ledtrådar om vad som kan väntas.

Hur är det med svenskintresset?

Paradox håller sig hemma. Och spelbolaget THQ Nordic meddelade redan i april att man inte kommer att närvara vid E3 (i stället ska de titta på fotbolls-VM). Men Avalanche visar upp "Rage 2", Massive väntas ge en inblick i "The division 2" och EA har lovat att vi ska få se mer av Dice-utvecklade "Battlefield V".

Rättad: Nu med rätt datum för presskonferenserna.