Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mårten Sandén, ordförande i Klys, besrkiver regeringens sammanslagning av Konstnärsnämnden och Kulturrådet som en centrering av makten.
Mårten Sandén, ordförande i Klys, besrkiver regeringens sammanslagning av Konstnärsnämnden och Kulturrådet som en centrering av makten. Bild: Jessica Gow/TT

Klys uppmanar regeringen att tvärvända

En sammanslagning av de två kulturmyndigheterna Konstnärsnämnden och Statens kulturråd kan bli negativ för enskilda kulturskapare.

Det menar de konstnärliga yrkenas gemensamma organisation Klys, som nu uppmanar regeringen att stoppa sammanslagningen.

Planerna presenterades i statens budget för 2024 och regeringen har gett de två myndigheterna i uppdrag att själv ge förslag på hur sammanslagningen ska gå till. Klys framhåller att Konstnärsnämnden i första hand riktar sig till enskilda konstnärer medan Statens kulturråd fördelar stöd till grupper och verksamheter. En sammanslagning riskerar drabba enskilda kulturutövare, skriver Klys i ett pressmeddelande.

"Att medel kommer från olika källor är nödvändigt för ett självständigt och starkt kulturliv, och främjar både konstnärlig frihet och kulturell mångfald. Den maktcentrering som en sammanslagning skulle innebära är därför inte önskvärd", säger Mårten Sandén, ordförande i Klys, i pressmeddelandet.

I 2009 års kulturutredning fanns ett liknande förslag som fick stark kritik av remissinstanserna och därför drogs tillbaka, framhåller Klys.