Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lars Vilks omstridda konstverk Nimis. Bilden är tagen dagen efter en brand som förstörde delar av verket i november 2016. Bild: Björn Lindgren/TT

Kan bli förbjudet att besöka Nimis

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg är ett av Skånes största besöksmål med över 90 000 besökare varje år. Nu kan det bli förbjudet att besöka vad som i över 30 år ansetts vara ett olagligt bygge, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

I ett förslag till nya föreskrifter för naturreservatet Kullaberg vill länsstyrelsen i Skåne införa ett beträdnadsförbud till området där Nimis ligger.

-Vi kan inte säkerställa säkerheten i området. Vägen ner till Nimis är väldigt osäker i dag, det har varit ett stort slitage. Det är även ett väldigt hårt tryck och slitage på mark och natur, och då vill vi även ge naturen en möjlighet att återhämta sig i det här området, säger Cecilia Backe, chef på länsstyrelsens naturskyddsenhet, till TT.

Enligt förslaget ska det vara förbjudet att besöka det aktuella området under hela året. Beslut om de nya föreskrifterna väntas senare i år.

Förra året dömdes Lars Vilks till böter för förseelse mot områdesskydd efter att han återuppfört delar av Nimis efter en brand.