Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Körberg spelar titelrollen i Sunil Munshis nyskrivna pjäs "Lola". Pressbild.

Körberg i monolog om längtan

När Tommy Körberg återvänder till teaterscenen är det i "Lola" – en monolog om längtan, rädsla och utanförskap.

Showartisten och transvestiten Lola, som uppträtt på klubbar runt om i Europa, har fått sparken av sin manager. Hon är för gammal. I hennes sista föreställning får publiken följa med på en berättelse om ett liv, en karriär, och krossade drömmar.

Humor och självdistans

Tommy Körberg spelar Lola i regissören Sunil Munshis musikaliska monolog. Han understryker att föreställningen, trots sina allvarliga teman, också innehåller mycket humor.

- Det blir mycket humor och självdistans. Men det gäller att balansera melankoli och humor på ett subtilt och sublimt sätt. Humor måste kunna vara allvarlig, annars är det ingen bra humor, säger han.

Själv har Tommy Körberg inte levt i utanförskap, säger han – där har han inget gemensamt med sin rollfigur. På andra sätt däremot, är de lika.

- Jag och Lola delar en frustration över människans dumhet och brist på tolerans. Och mitt temperament kan jag använda mig av i "Lola". Och att inte få vara som man vill, och att stöpas i former som är strikta normer.

Inga hits

Utmaningarna med rollen, som egentligen inte liknar något annat han gjort? Att stå ensam och hålla en lång monolog. Men samtidigt är det en rutinerad Körberg som ställer sig på scenen.

- Jag är ju van vid att tala till en publik, så jag vet vad som är dramaturgiskt gångbart och på vilket sätt humor fungerar och inte fungerar. Och så sjunger jag ju också. Folk vet ju att det är jag – och räknar med sång. Men det blir inga hits, jag tänker inte sjunga "Stad i ljus"!

"Lola" får premiär på Cirkus i Stockholm den 22 september. Biljetterna släpps den 28 februari.