Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juliette Binoche hedras under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.

Juliette Binoche tilldelas hederspris

Den franska skådespelaren Juliette Binoche är årets mottagare av Göteborgs filmfestivals hederspris, Honorary Dragon Award.

Filmstjärnan kommer till festivalen som äger rum den 2-4 februari. Priset mottar hon på Dragon Award-galan den 3 februari.

"Först och främst vill jag tacka Göteborg Film Festival för det här hederspriset! Jag tar det som en blinkning, en klapp på axeln eller rentav som en kram! Det är nästan så jag vill säga att jag hoppas att priset inte är alltför allvarligt menat", säger Juliette Binoche i ett pressmeddelande och hälsar att hon är lyckligt lottad.

Skådespelaren kommer även att delta i festivalens hundraårsfirande av Ingmar Bergman med en retrospektiv av "Scener ur ett äktenskap".

"Intelligensen, känsligheten och ärligheten som får sitt uttryck i den här filmen överväldigar mig; det känns som om Bergman var förmögen att i sitt skrivande blottlägga både de mörka och ljusa sidorna i sitt liv", säger hon i pressmeddelandet.

1988 slog Juliette Binoche igenom i filmen "Varats olidliga lätthet". Sedan dess har hon synts i "Frihet - den blå filmen", "Chocolat" och "Den engelske patienten" för vilken hon tilldelades en Oscarsstatyett.

Alicia Vikander är årets mottagare av Göteborgs filmfestivals nordiska hederspris, Nordic Honorary Dragon Award.