Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Julia Dufvenius fick skyddas från en manlig kollega på Dramaten. Arkivbild.

Julia Dufvenius fick skyddas från kollega

Skådespelaren Julia Dufvenius fick eskorteras till och från scenen sedan hon hotats av en manlig kollega, berättar hon för Dagens Nyheter.

Julia Dufvenius har varit fast anställd på Dramaten sedan 2008. Under metoo-hösten 2017 vittnade verksamma skådespelare om övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning. Det fick en manlig kollega till Dufvenius att tro att hon pekat ut honom och han började visa ett aggressivt beteende mot henne, uppger hon.

Lösningen blev att Dufvenius fick en jouranställd person som skulle följa henne från och till scenen för att hon skulle slippa möta mannen. Något Dufvenius nu är kritisk mot.

- Varför ordnade man inte ett samtal och redovisade en tydlig plan för hur vi skulle reda ut det här? Varför besparade man inte både mig och skådespelaren denna förnedring? säger hon till DN.

Inget förtroende

Julia Dufvenius är just nu tjänstledig och säger till tidningen att hennes förtroende för Eirik Stubø som chef är borta. Hon väljer att tala ut efter mötet som teaterchefen hade med ensemblen under torsdagen, eftersom hon tycker att han inte har tagit sitt ansvar som chef.

- På mötet sade han att han gjort ett felbeslut. Men det här var inget felbeslut. Jag kommer aldrig att ha honom som chef igen. Jag kommer inte tillbaka till Dramaten så länge han är där.

"Helt oacceptabelt"

Eirik Stubø väljer att kommentera kritiken från Dufvenius skriftligen till DN, men säger att han inte kan gå in på enskilda personalärenden.

"Ingen människa på någon arbetsplats ska behöva känna sig hotad och känna behov av att ledsagas på grund av sin rädsla för en kollega. Det är såklart helt oacceptabelt. Jag varken kan eller bör uttala mig i media i enskilda personalärenden, utan jag kommer att prata med den skådespelare som uttalat sig", skriver han.