Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren John Travolta på röda matten under årets Cannesfestival.

John Travolta – en levande filmikon

Det är tredubbelt upp för John Travolta på årets Cannesfestival. Hans film ”Gotti” får världspremiär. ”Grease” firar 40-årsjubileum med en galavisning utomhus på stranden – och filmtidningen Variety ger honom sitt Cinema Icon-pris.

- Att bli en ikon medan man fortfarande lever är ovanligt. Många andra som blivit ikoner är lite bortglömda, men jag är fortfarande här, säger den i år 64-årige Travolta till TT.

”Gotti” är en gangsterfilm, baserad på en sann berättelse. Travolta spelar inte bara huvudrollen, han är också en av filmens producenter och drev projektet i sju år.

- Det är en av de mest sanna gangsterfilmer som gjorts. Vi visar upp sanningen bakom den glamorösa ytan, säger han.

Känslosam scen

I en scen i filmen blir en av Gottis söner påkörd och dödad. För Travolta var det en svår scen, eftersom det självfallet påminde honom om när hans då 16-årige son Jett omkom i en olycka 2009.

- Min sons död är så oerhört personlig för mig, så det jag fick göra var att se till att separera den från filmen. Jag försökte bli Gotti. Han grät i det privata, jag grät också i det privata men även med vänner.

Vi talar om vad det är som gjort John Travolta till en levande ikon. Han nämner ”Saturday night fever”, ”Grease” och ”Hairspray”.

- Och ”Pulp Fiction”. Den kommer alltid att stå emot tiden. Den åldras inte. Jag har svårt att hitta andra filmer som har en framtid utan slut.

Vad händer om han sätter på tv:n hemma och en av hans filmer visas? Stänger han av?

- Nej, varför skulle jag göra det? Jag är stolt över det jag gjort. Jag får en kick av att se dem igen.

Älskar yrket

Trots att det är de tidigare nämnda filmerna som är hans mest kända, har han även gjort många små dramer. En del av dem har floppat, men det bekommer honom inte, säger han. Han gör de filmer han vill göra.

- Misstolka mig inte, tro inte att jag försöker göra mig extra ödmjuk.

Han talar om hur han har svårt för kollegor som beklagar sig över att deras senaste filmer inte blivit några framgångar.

- Jag säger till dem ”det där visste du om när du började i showbusiness”. Alla yrken har sina upp och ner, men inget är så oförutsägbart som det här. Jag tycker det är spännande att ställa frågan ”vad händer nu då”. Det är ett äventyr.

Han skulle själv aldrig komma på tanken att söka ett annat jobb.

- Nej, jag tycker för mycket om att vara skådespelare. Det är precis som med att vara pilot. Jag älskar att flyga ett plan. Jag skulle inte kunna ge upp det.