Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Johanna Nyström Rauch: ”Jag har aldrig velat stå i centrum”

Den hörs fortfarande allt som oftast, Sing Hallelujah med Dr Alban från 1993. Vad de flesta inte vet är att det är Johanna Nyström Rauchs röst som ljuder i kören.

Under många år sjöng Johanna Nyström Rauch med artister som Tommy Körberg, Agnetha Fältskog och Kalle Moraeus – innan det var dags att byta bana i livet.

Hon är nyinflyttad till Falkenberg. I dag jobbar hon som psykolog på Kärnhuset i Halmstad, men för 25 år sedan såg livet helt annorlunda ut.

– När folk får höra vad jag jobbade med innan jag omskolade mig blir de ofta förvånade. Musikbranschen är en helt annan värld och många tror kanske att det bara är kändisar som jobbar i den.

Det var ingen självklarhet att Johanna skulle delta i den här intervjun, viss övertalning krävdes. Hon har inget behov av att synas.

– Det är kanske därför jag valde en karriär som doa-tjej och bakgrundssångerska. Jag har aldrig velat stå i centrum.

Vid vissa tillfällen hördes min röst väldigt mycket mer än solistens.

Mycket eurotechno

I slutet av 80-talet gick Johanna Musikhögskolan i Stockholm och en kort tid efter examen blev det ett vikariat i framgångsrika a-cappella gruppen The Real Group. Sen var bollen i rullning. För 30 år sedan var det mycket eurotechno som gällde och Johanna fick lägga stämmor och köra på flera olika skivor.

– Ibland kunde det vara så att artisten själv knappt kunde sjunga. Som bakgrundssångerska fick man täcka upp för det, på den tiden gick det inte att fixa och korrigera lika mycket med en dator i efterhand. Vid vissa tillfällen hördes min röst väldigt mycket mer än solistens.

Det var ganska accepterat att det var så här i musikbranschen på 90-talet – även om Johanna också minns att det blev en mindre skandal när det avslöjades att sångarna i tyska gruppen Milli Vanilli överhuvudtaget inte sjungit själva, varken på scen eller skiva.

Av de mest kända artisterna Johanna jobbat med nämner hon Dr Alban, Tommy Körberg och Agnetha Fältskog.

– Jag åkte bland annat till Sydafrika med Tommy Körberg och Karin och Anders Glenmark 1999 som ersättare för Helen Sjöholm i ett konsertprojekt där man hyllade Björn och Bennys låtar.

– Det var jättekul att låtsas vara stor artist i en vecka - sydafrikanerna visste ju inte att jag hemma i Sverige var betydligt mindre känd än de andra, haha.

Tommy Körberg 2018. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Tommy Körberg 2018. Bild: Stina Stjernkvist/TT

”Agnetha var hur trevlig som helst”

Dr Albans Sing Hallelujah är Johanna fortfarande väldigt nöjd med. Hon tycker att det är en bra låt. Vissa år rullar det in en hel del pengar från Svenska artisters och musikers intresseorganisation på kontot.

– Då kan man räkna med att Sing Hallelujah spelats i olika sammanhang, då har jag nämligen rätt till ersättning. Jag ser det som en oväntad lottovinst när det plötsligt kommer lite pengar.

Att vara körsångerska på Agnetha Fältskogs album My Colouring Book från 2004 var också kul. Det var ”en bra skiva med proffsiga körarrangemang” – och Agnetha var hur trevlig som helst.

– Alla vi som hade jobbat med skivan, inklusive Agnetha, firade nyår ihop det året. Det enda jag satt och tänkte på var att jag inte skulle börja sjunga Happy New Year, haha...

Johanna har också jobbat som körsångerska under Anders Lundins tid med Allsång på Skansen, sjungit i Bingolotto och gjort julturnéer ihop med Kalle Moraeus. Dessutom har hon sjungit i prisade Eric Ericsons Kammarkör och i Sveriges Radios radiokör, bland mycket annat.

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Sadlade om till psykolog

Men för ungefär tio år sedan var det dags att byta bana i livet. Johanna började känna sig mätt på musikbranschen och längtade efter något nytt. Dessutom var det svårt att kombinera sångjobben med ett familjeliv.

– Man kan heller inte leva på att vara bakgrundssångerska tills man blir 65. Av någon anledning ser man gråhåriga gitarrister på TV men sällan gråhåriga körtjejer...

Vad tycker du om det?

– Det är egentligen rätt upprörande. Men samtidigt är jobbet inte bara sång utan många gånger också scenshow. Hela samhället är rätt fixerat vid ungdom och utseende.

– Artisterna blir också pressade av det och byter ibland nervöst ut sina körsångare mot yngre förmågor för att möta publikens förväntningar.

2010 började Johanna läsa till psykolog i Göteborg. Människor och människors interaktion med varandra har alltid intresserat henne. I december 2020 gick flyttlasset till Falkenberg. Familjen hade goda vänner här, och huspriserna är betydligt lägre än i Göteborg. De trivs utmärkt.

Sjunger du fortfarande?

– Nej, faktiskt inget alls. Men jag hoppas på att kunna hitta lokala samarbeten här i Halland på sikt, och börja så smått igen.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Johanna Nyström Rauch

Ålder: 51 år.

Bor: I Falkenberg.

Familj: Barnen Stina, 12 år och Nils, 9 år. Plus maken Dietmar Rauch.

Gör: Psykolog på resurscentrum Kärnhuset i Halmstad – som erbjuder stöd till barn och skolelever i kommunen.

Lyssnar på: Bach och Benjamin Ingrosso.