Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Javier och Bardem spelar huvudrollerna i Asghar Farhadis film "Alla vet". Arkivbild.

Javier Bardem: Jag blev helt knockad

Det är en trevlig lyx att få filma med sin make eller maka. Det framhåller äkta paret Penélope Cruz och Javier Bardem, just nu aktuella i Asghar Farhadis nya film "Alla vet".

- Vi känner ju varann så väl, det finns en tilltro mellan oss. Men jag skulle inte vilja göra det jämt, säger Penélope Cruz.

Javier Bardem instämmer och passar på att ge sin fru en komplimang:

- Skillnaden mellan oss är att hon bara blir yngre och vackrare för varje år som går. Jag blir bara äldre.

Glädjen förbyts i tragedi

De två spanska megastjärnorna (som har varit gifta sedan 2010 och har två barn) spelar huvudrollerna i Ashgar Farhadis fllm. "Alla vet" är ett drama om en familjesammankomst i Spanien, där glädjen förbyts i tragedi när gamla hemligheter avslöjas och nya konflikter uppstår.

Farhadi är den dubbelt Oscarsbelönade iranske regissören bakom bland annat ”En separation” och ”The salesman” – men vad kan en iransk regissör om spansk kultur, särskilt som han inte ens talar spanska?

- Det gjorde ingenting. Den här filmen är så spansk som den kan bli. Alla utom Ashgar och hans klippare var spanjorer, säger Javier Bardem och fortsätter:

- Och språket, det har ingen betydelse. Det handlar om känsla, om ärlighet, inte om ord.

Fem års förberedelse

Penélope Cruz är imponerad av Asghar Farhadis målmedvetenhet.

- Han ville verkligen lära sig allt. Han hade tillbringat fem år med att förbereda den här filmen.

I det ingick att skriva huvudrollen direkt för Bardem. Att säga att denne blev smickrad är bara förnamnet.

- När jag såg ”En separation” blev jag helt knockad. Jag kände att det här var någon jag skulle vilja arbeta med, men samtidigt insåg jag att det aldrig skulle ske. Så när jag fick veta att han hade skrivit en roll för mig … oj, det enda jag kunde känna var att jag var tvungen att se till att jag förtjänade det.

"De ser allting"

Penélope Cruz säger att det finns likheter mellan Farhadi och hennes ”meste” regissör, Pedro Almodovar (hon har för övrigt huvudrollen i Almodovars nya film, ”Dolor y Gloria”, som går upp i Spanien nu i mars).

- De ser allting. De har en lögndetektor i sig som direkt ser om vi skådespelare gör någonting som känns falskt och inte äkta.

När de arbetar tillsammans vinnlägger sig både Bardem och Cruz om att inte prata jobb på kvällen.

- Då vill jag vara en bra pappa och en bra äkta make. Barnen vill inte höra oss tala om några filmroller, de vill att vi ska vara mamma och pappa, säger Javier Bardem.