Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Jan Myrdal firades med öppet hus och kärt återseende

Den omstridde skriftställaren Jan Myrdal firade 90 år i biblioteket som är uppkallat efter honom och fick återse en kär gammal bil.

gräsmattan i den lummiga trädgården utanför Jan Myrdal-biblioteket i Varberg står ett trettiotal gäster och väntar på att jubilaren ska komma ut. Det surrar av diskussioner om politik, historia och litteratur. Jubilaren själv är och vilar men ska snart komma och säga några ord. 

Gun Lauritzen skriver en avhandling om Jan Myrdal i ekonomisk historia och har med sig en bukett blommor och en trisslott. 

- Det kommer han att gilla, fast han är emot lotterier, säger Per-Arne Skansen, som är medlem i Jan Myrdal-sällskapet, och tar emot gåvan. 

Firandet är både ett uppmärksammande av att Jan Myrdal fyller 90 år, men också ett tillfälle att hålla öppet hus i Jan Myrdal-biblioteket, som drivs ideellt av medlemmar i Jan Myrdal-sällskapet. Samlingen är snart digitaliserad och man hoppas kunna locka dit fler som vill ta del av det unika biblioteket.

Så kommer jubilaren ut och håller ett kortare anförande i trädgården framför skaran av födelsedagsgäster. Jan Myrdal, som genom åren har fått ta emot mycket kritik för sina ställningstaganden i politiska frågor, ägnar också större delen av sitt tal åt att prata om motsättningar och värdet av att diskutera.

- Man ska kunna resonera, till och med när det gäller äktenskap, säger Jan Myrdal. Vad gjorde vi som var rätt, och vad gjorde vi som var fel?

Efter anförandet blir det hyllningstal, och därefter är det dags att gå och se när Arne Andersson, Jan Myrdal-sällskapets ordförande, avtäcker hans och Lasse Didings gåva till 90-åringen. Det är den Citroën CV2 som Jan Myrdal och Gun Kessle reste med i Afghanistan i slutet av 50-talet. Den har nu rekonstruerats, efter att ha spårats upp, nedmonterad i ett garage i Söderköping. 

- Det är en av de mest geniala bilar som har tillverkats, säger Jan Myrdal, och verkar glad av att åter se sin gamla trotjänare.

Det blir jubel och applåder och sedan är det dags att röra sig mot biblioteket igen. Där väntar fler diskussioner, idéer och motsättningar.