Krigsfotografen James Nachtwey är på besök i Stockholm inför invigningen av utställningen "Memoria" på Fotografiska. Utställningen samlar ungefär 150 bilder från hela hans karriär och pågår fram till och med den 15 september.
Krigsfotografen James Nachtwey är på besök i Stockholm inför invigningen av utställningen "Memoria" på Fotografiska. Utställningen samlar ungefär 150 bilder från hela hans karriär och pågår fram till och med den 15 september.

James Nachtwey: "Jag har bara varit en besökare"

Folkmordet i Rwanda, Balkankriget och Darfurkonflikten. Nämn en väpnad konflikt i världen de senaste 40 åren och chansen är stor att amerikanen James Nachtwey har varit där med sin kamera. Nu samlas den berömde krigsfotografens mest betydelsefulla bilder i utställningen "Memoria" som i sommar visas på Fotografiska i Stockholm.

ANNONS
|

James Nachtwey utstrålar ett stort, nästan högtidligt lugn. Eller är det trötthet och uppgivenhet? Det vore inte konstigt om han kände så med tanke på allt elände och lidande som han har sett.

- Jag har under min karriär sett det sämsta och det bästa hos mänskligheten, säger han till TT.

James Nachtwey har fortfarande gott hopp om människosläktet. Mitt bland grymhet, korruption och intolerans har han också sett kärlek och medmänsklighet.

ANNONS

- Man förstår att allt vi har är varandra och att vi inte får förlora hoppet. Visst vore det lätt att förtvivla, men det löser ingenting. Det finns alltid en andra sida som kämpar mot allt det dåliga. Det är viktigt att vi engagerar oss i den kampen.

Samtidshistoria

Som ung fick James Nachtwey likt miljontals andra människor tack vare fotografer på plats i Sydostasien veta sanningen om Vietnamnkriget.

- De visade oss att vad politikerna och militärerna sade var lögner. Jag har precis som fotograferna på plats i Vietnam velat visa världen vad som egentligen händer medan det händer.

James Nachtwey har velat få ut sina bilder snabbt och till så många som möjligt. Bilderna är tagna för att på nyhetsplats berätta om pågående krig och konflikter. Att nu samla ett urval av dem på Fotografiska är något helt annat.

ANNONS

- I det här sammanhanget är bilderna snarare en bit samtidshistoria, sedd genom ögonen på människorna som upplevde den. Samma hemska saker händer tusentals människor, men man får inte glömma att det händer en människa åt gången.

Ingen spänningssökare

James Nachtwey visste tidigt vilken typ av fotograf han ville bli, men förstod att han först var tvungen att lära sig det journalistiska hantverket.

- Jag har inte sökt spänningen, även om det många gånger har varit spännande. Jag jobbade som fotograf på tidning och som frilans i tio år innan jag kände mig redo att åka till en konfliktzon.

Första resan gick till Nordirland och året var 1981, det var då den långdragna konflikten i Nordirland resulterade i stora våldsamheter på Belfasts gator.

- Man kan omöjligen veta på förhand hur man kommer att reagera i en sådan situation. Men jag märkte att jag snabbt lärde mig hur jag skulle ta mig fram och göra mitt jobb trots den farliga situationen.

ANNONS

Ser sig som ett vittne

Resan gick bra och under årens lopp har det blivit många resor och många bilder. James Nachtwey tycks ha varit på resande fot de senaste 40 åren och han kan inte påstå att saker och ting i världen blir bättre.

- Mänskligheten befinner sig i en kris. Mycket tycks vara på väg att falla sönder. Men desto större anledning att engagera sig i kampen. I slutändan är det upp till oss alla att göra något. Mitt jobb är att inte låta saker ske i det fördolda.

Vad James Nachtwey har sett har han låtit världen se. Han ser sig själv som ett vittne. Men all som han har sett finns inte att beskåda i form av bilder.

- Visst finns det saker som jag har upplevt och som jag fortfarande bär med mig. Det finns saker som jag har sett som jag inte pratar om med vem som helst.

ANNONS

Trots sina erfarenheter av krig vill James Nachtwey inte påstå att han vet hur det är leva med krig.

- Jag har alltid varit en besökare med privilegiet att åka hem. Men jag har alltid känt mig accepterad av dem vars historier jag har velat berätta. Om de inte hade accepterat mig hade jag inte kunnat göra mitt jobb.

TT

Fakta: James Nachtwey

Född 1948 i delstaten New York i USA.

Har sedan tidigt 1980-tal dokumenterat katastrofer, krig och svåra sociala problem över hela världen och är i dag en av världens mest berömda, inflyttelserika och prisade krigsfotografer. Hans bilder finns representerade på flera museer i hemlandet USA.

Har även skrivit uppmärksammade böcker så som "Deeds of war" och "Inferno". Dokumentären "War photographer", som handlar om hans liv och gärning, nominerades 2001 till en Oscar.

Är hedersdoktor vid Dartmouth College, Academy of Art University, Massachusetts College of Art och St Michaels College samt hedersprofessor vid universitetet i Shandong.

Samtidigt som han fortsätter sitt arbete som dokumentärfotograf på fältet ingår han i ledningen för Dartmouth College, som innehar arkivet över hela hans livsverk.

Aktuell med utställningen "Memoria" på Fotografiska i Stockholm. Utställningen innehåller flera av hans mest berömda bilder. "Memoria" pågår från den 14 juni till och med den 15 september.

ANNONS