Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elsa Amiels debutlångfilm "Pearl" kretsar kring kvinnlig bodybuilding. Arkivbild.

Jakten på den perfekta muskelkroppen

När Elsa Amiel ville skildra kvinnlig bodybuilding på film möttes hon först av enbart stängda dörrar.

Det tog lång tid att få kroppsbyggarna att lita på henne, konstaterar Elsa Amiel.

- Men när de kände att de kunde göra det öppnades alla dörrar som tidigare har varit stängda.

Resultatet blev ”Pearl”, berättelsen om en kvinnlig bodybuilder som under en tävling får ett ovälkommet besök: hennes före detta älskare dyker upp med deras gemensamme sexårige son, ett barn som Pearl inte har någon relation till. Pearl spelas av Julia Föry, en riktig kroppsbyggare som här gör filmdebut.

Fick leta länge

Att hitta rätt skådespelare var inte lätt. Elsa Amiel beskriver hur hon letade efter sin huvudrollsinnehavare i Europa, USA och Kanada innan hon fann vad hon sökte.

- Jag träffade Julia tre år innan jag började filma, jag kom ihåg henne, jag tyckte hon var ung och gladlynt. När jag hade fått pengar till att göra filmen för kontaktade jag henne igen, säger Amiel och fortsätter:

- Hon hade förändrats, hon hade lagt på mer kroppsmassa, men hon var samtidigt fortfarande mycket feminin. Jag tyckte hon var rörande, och om jag upplevde henne så, skulle kanske också publiken göra det.

Det var inte bara Julia Förys yttre som svarade mot Elsa Amiels förväntningar.

- Hon är väldigt smart, vi ägnade sex månader till att lära känna och lita på varandra, hon tog med verkligheten av sitt eget liv till rollen. När vi kom till inspelningen gick hon rakt in i sin karaktär.

"Fascinerad och äcklad"

Amiel har under åren arbetat med det mesta man kan göra bakom kameran. ”Pearl” är hennes långfilmsregidebut.

- Jag har alltid varit intresserad av kroppen och det som den uttrycker. Jag råkade se ett antal foton på kroppsbyggare och kände mig både fascinerad och äcklad. Det lockade mig samtidigt som jag kände motstånd, berättar hon.

I bodybuildingvärlden kan kvinnor ha kroppar som män, men samtidigt vara oerhört feminina, konstaterar Elsa Amiel. Det är ett eget universum som väldigt få vet någonting om – men som många har fördomar kring.

- Jag besökte en tävling på ett hotell, och kände direkt att detta skulle vara en bra bakgrund för en berättelse. Det var konstigt, det var ovanligt och det hade inte skildrats förr på film.

"Pearl" har svensk biopremiär den 26 april.