Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Linnros är aktuell med albumet "Väntar på en ängel". "Det jag vill göra är att leka med desperation och hopp, göra folk deprimerade och förhoppningsvis lite glada under samma tre minuter. Det är vad jag kan... jag kan inte göra en låt om att gå ut och dansa, jag är skitdålig på det", säger han.

"Jag vill vara en av de stora artisterna"

Oskar Linnros är tillbaka efter fyra år. Och den här gången är han här för att stanna.

"Klappar och slag", Oskar Linnros andra studioalbum, kom 2013. Åren som har gått sedan dess har han ägnat åt "skita i precis allt som det innebär att vara artist".

- Jag har bara skitit i allt i kanske tre och ett halvt år. Jag har haft långa perioder, då snackar vi ett–två år, där jag bara har experimenterat i studion. Det fanns inget självändamål med att jag skulle fortsätta vara artist, säger Oskar Linnros.

Till slut blev det i alla fall ett nytt album. "Väntar på en ängel", som släpps den 10 november, innehåller det bästa av de 250 låtar som Oskar Linnros har knåpat på sedan "Klappar och slag".

Det var när han hade skrivit titelspåret som han bestämde sig för att det skulle bli en till skiva.

- Jag gick från studion med den skissen och blev typ själv ett fan av låten och det är inte det lättaste för mig. Man blir inte så lätt imponerad för man är van vid att höra hur man själv låter, man kan sina egna tricks. Men jag blev liksom både svinglad och svindeprimerad av den låten.

"Något slags uppfinning"

Det är exakt den känslan som Oskar Linnros söker efter när han gör musik.

- Om en låt ska beröra mig och ha något syfte i mitt liv, då vill jag känna att den är något slags uppfinning. Det behöver inte vara att man uppfinner en ny taktart, för det gör man inte så lätt vid det här laget, men i alla fall att på svenska, i det här tempot, till den här typen av ackordföljd så har inte exakt det här uttryckts.

- Jag vill i alla fall jaga det. Annars tycker jag inte att det är någon idé att släppa musik över huvud taget. Det finns redan så mycket bra musik att det måste finns något existensberättigande utöver att man vill synas.

"Väntar på en ängel" har portionerats ut under året. Först kom singeln "Psalm för skolgårdar", därefter ep:n "Väntar", sedan några fler låtar på ep:n "Väntar på en" och nu albumet som innehåller ytterligare fyra nya spår.

- Det som är bra och dåligt med det här albumet är att varje låt är ett litet event. Jag visste att det var väldigt koncentrerad, kompakt musik. Av den anledningen ville jag dela upp det så folk fick känna på det. Jag tror att det hade gått helt förbi om allt hade kommit på samma gång.

"Vill ta plats"

Med facit i hand känner Oskar Linnros att det fungerade precis som han önskade att det skulle göra.

- Det är inte bara en låt som har blivit stor och så har folk skitit i resten, då hade jag känt att jag hade misslyckats. Men jag har märkt att det finns en publik för alla låtar, sedan kanske det inte finns någon som gillar allt men folk har hittat sina favoriter och lyssnat.

Efter skivsläppet väntar såväl höst- som vårturné. Och fansen behöver inte oroa sig – det lär inte dröja fyra år till innan nästa Oskar Linnros-skiva kommer.

- Det känns lite konstigt att säga men min ärliga plan är att jag nu vill ta plats och vara en av de stora artisterna i det här landet. Jag vill att folk ska lyssna på den här grejen och jag vill följa upp det inom inte allt för lång tid. Nu vill jag köra, nu har jag hittat grejen. Så det är min plan för nästa år – att fortsätta.