Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samuel Maoz har skapat filmen "Foxtrot". Arkivbild.

Israels kulturminister kritiserar "Foxtrot"

"Foxtrot" är Israels bidrag till Oscarsgalan för bästa icke engelskspråkiga film. Men filmen kritiseras av landets kulturminister Miri Regev.

Den israeliska filmen "Foxtrot" tog hem priset för bästa film på landets årliga filmfestival Ophir Awards under tisdagen och har utsetts till Israels bidrag i kampen om en Oscarsnominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Men filmen kritiseras av Israels kulturminister Miri Regev, som klandrar filmen för att förolämpa landets militär. Under en livesändning på Facebook kritiserade hon filmen och medlemmarna i Israels film- och tv-akademi.

"Som minister och mamma som har tjänstgjort i den israeliska armén skäms jag över att en sådan film har vunnit ett så prestigefullt pris", skrev hon på Facebook efter prisutdelningen.

Mosh Danon, ordförande för Israels film- och tv-akademi, säger bland annat till israeliska medier att kritik är menat att stärka och stötta.

- Det finns inget vi och ni. Det finns inga fiender. Det finns bara en stark vilja att fixa och förbättra, tillsammans med etablissemanget, säger han.

Samuel Maoz är skapare av "Foxtrot" som handlar om en familj som förlorat sin soldatson. Filmen tilldelades även det stora jurypriset vid filmfestivalen i Venedig tidigare i september.