Idoljakt gav bok med rocklegendarer

De bor på varsin sida kommungränsen i Löftadalen. Men det är mycket som förenar dem. Nu har Claes-Håkan Olofsson, 72, och Hans Webeck, 70, samlat alla minnen om Sun Records i en nysläppt bok.

ANNONS
|

Intresset för den klassiska femtiotalsrocken delar de förstås med många. Men det är få som tillåtit intresset sväva ut. Under 50 år har de varit i USA och jagat artister som legat på den klassiska Sun Records. Studion i Memphis är kanske musikvärldens mest kända inspelningsforum jämte Abbey Road.

Resor över Atlanten.

Claes-Håkan och Hans reste på måfå till den amerikanska södern och kammade igenom platser där de trodde att de skulle få hjälp att gå vidare. De hade turen att springa på folk som lotsade dem vidare.

– Det var inte helt enkelt. Vi hade i princip inte så mycket att gå på. Vi började 1976 i en skivaffär i Nashville och såg en man som vi kände igen (Doyle Wilburn). Vi pratade med honom och frågade om han möjligtvis visste var Arnold Wheeler fanns. Sedan ramlade allt bara på. Vi var där i tre veckor, träffade Carl Perkins och fick vara med på en show.

ANNONS

Bara profiler

Johnny Cash, Chuck Berry, Carl Perkins, Little Richard – det är namn som verkligen präglat rockens revolution.

Men vänta nu. Det fattas en oerhört betydelsefull man i sällskapet, kanske man hör någon säga.

– Vi har varit utanför Graceland (Elvis Presleys bostad) och gått runt och tittat. Det skulle kunna gå att klättra över muren, men vi gjorde inte det, säger Claes-Håkan.

Sam Phillips var ledfiguren bakom det speciella ljudet i skivbolaget Sun.

Fick ni träffa honom?

– Nej, men vi har träffat hans bror Jud.

Det finns material ändå – hur mycket som helst faktiskt. Hans Webeck har under åren samlat på sig 10 000-tals bilder som bara sparats.

– Det hade varit knäppt om det bara sparats i en låda. Jag hade en dröm om att skapa något av det i början av 1990-talet.

Idén om en bok tog fart först för 1,5 år sedan efter ett möte med Kenneth Claesson, Allt började blomma. Resultatet: En 124-sidig bok.

Mycket får plats. De har suttit i foajéer, frusit utanför portar och bara väntat på att artisterna ska dyka upp.

– Den här boken är som ett testamente.

ANNONS

Det har hänt en del sedan Hans Webeck fick en radiogrammofon av föräldrarna julen 1957 och Claes-Håkan och hans bror kom på besök.

– När vi kom över singeln Jailhouse Rock med Elvis fanns ingen återvändo. Först 1963 började jag köpa mina skivor på Skivbaren i Varberg, minns Claes-Håkan.

60 år efter duon upptäckte rocken är det utgivningsfest i Frillesås för boken Artister som har träffat oss.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS