Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hösten på Dramaten bjuder på en något bantad repertoar då stora scenen håller stängt för renovering. Arkivbild.

I väntan på renovering – Beckett på Dramaten

Rådström, Beckett och en trio grekiska dramer. Hösten 2019 bjuder Dramaten på klassiker och nya samarbeten då stora scenen håller stängt för renovering.

Det har varit en stormig vår på Dramaten. Arbetsmiljön har varit i fokus, styrelsen har kritiserats och Dramatenchefen Eirik Stubø tvingades lämna sin post. Dessutom ska huset vid Nybroplan renoveras och håller stängt till den 12 december.

Det är dock full fart på Lilla scenen och på Elverket, och flera pjäser sätts till hösten upp i samarbete med andra teatrar.

Nyskrivet av Rådström

Niklas Rådströms nyskrivna pjäs "Dövheten", som handlar om Beethoven, får urpremiär på Drottningholms Slottsteater den 5 september men flyttar senare till Dramaten. För regin står Peter Langdal och i rollerna syns bland andra Andreas T Olsson och Johan Rabaeus.

Dramaten beskriver "Dövheten" som "en pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda".

Dubbelt grekiskt

Det grekiska sorgespelet "Ifigenia i Aulis" av Jon Fosse (efter Euripides) får premiär på Lilla scenen den 12 september. Nadja Weiss och Irena Kraus har bearbetat pjäsen för Dramaten och i rollerna syns bland andra Frida Argento Abrahamsson och Ellen Jelinek.

Pjäsen följer en "dysfunktionell familj som befinner sig mitt i kriget" – samtidigt som man är mitt i ett eget krig, där barnen faller offer för sina föräldrars handlingar.

Mer grekiskt blir det i form av "Fedra/Hippolytos" av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, i en ny version av Tora von Platen. För regin står Tatu Hämäläinen och uppsättningen får premiär i Stora salen på Scenkonstmuseet den 28 september.

Miller och Beckett

Jonas Karlsson och Johan Ulveson spelar radarparet i Samuel Becketts klassiker "I väntan på Godot". Även den går upp på Lilla scenen. För regin står Karl Dunér och premiär blir det den 24 oktober.

I ett unikt samarbete mellan Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern sätts Arthur Millers "Häxjakten" upp. Alexander Mørk-Eidem regisserar den 19 personer starka ensemblen. Premiären hålls på Elverket den 14 september.