Horace Engdahl säger till SVT att han betraktas som ett odjur i sviterna av krisen i Svenska Akademien. Arkivbild.
Horace Engdahl säger till SVT att han betraktas som ett odjur i sviterna av krisen i Svenska Akademien. Arkivbild.

Horace Engdahl: Betraktas som ett odjur

Efter stormen kring Svenska Akademien ska nya ledamöter väljas in – om någon vill tacka ja. Ledamoten Horace Engdahl målar upp kritiken mot institutionen som en "attack" som kan få kandidater att tveka.

ANNONS
|

Det är sällsynt att man tackar nej till att bli invald i Svenska Akademien. Men nu kan läget vara ett annat, noterar Horace Engdahl i en intervju med SVT Nyheter Blekinge.

- Det vet vi inte, det får vi se, säger han till SVT.

- Man kan ju tro att det är lite skrämmande att träda in i församlingen när den är under attack på det sätt som vi upplever i dag. Det är väl också en sak vi får ta hänsyn till. Vi försöker föreställa oss om den person vi ser som möjlig kandidat skulle ha nerver att bli en av oss.

ANNONS

Horace Engdahl har gjort få uttalanden om situationen i Svenska Akademien. Med undantag av en debattartikel i Expressen och en intervju hos Nordegren & Epstein i Sveriges Radio P1 har han inte velat tala med medierna – trots att han har haft en huvudroll i den pågående krisen.

När SVT Nyheter Blekinge träffar akademiledamoten i Karlskrona framhåller han att han inte anser sig ha gjort något fel.

- Jag har inte gjort något annat än försvarat min uppfattning i Akademien och det har retat gallfeber på människor, säger han till SVT.

Den kritik som har riktats mot Akademien och delar av kretsen kring institutionen kallar Horace Engdahl ett mediedrev som han vill få ett slut på.

- Det är obehagligt att ständigt få signaler utifrån om att man betraktas som ett odjur, säger han.

TT

Fakta: Reglerna för inval

I Akademiens stadgar står att det krävs närvaro av 12 ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter. Den förutsättningen gäller dock inte om det exempelvis bara finns elva ledamöter kvar.

Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är "behörigen invald" om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.

ANNONS