Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Michael Nyqvist under filmfestivalen Berlinale i Berlin 2016. Arkivbild.

Hollywoodstjärnan: Nyqvist var min favorit

Michael Nyqvists död kom som en chock för många. Han hyllas av vänner och kollegor som känner stor sorg.

Michael Nyqvist berättade inte om sin sjukdom för allmänheten utan enbart för vänner och familj. Han avled "efter en ett år lång kamp mot lungcancer", enligt ett uttalade från hans talesperson Alissa Goodman, rapporterar flera medier.

En av dem som visste att skådespelaren var sjuk var vännen och skådespelaren Rafael Edholm som nyligen hade kontakt med honom.

- Han skrev att han skulle in på någon undersökning och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråkigt, han var en kille mitt i steget, säger han till Expressen.

Regissören Kay Pollak arbetade med Michael Nyqvist i filmen "Så som i himmelen". Pollak beskriver skådespelaren som väldigt öppen med sig själv och mot andra.

- Vi hade också någonting som förenade oss, det var hans vilja att gå väldigt långt, att vara absolut sann i en känsla, det beundrade jag, säger Pollak till TT.

Flaggar på halv stång

Dramaten sörjer Michael Nyqvist och teaterchefen Eirik Stubø skriver till Aftonbladet :

”Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfordrande allvar och även hans överrumplande humor. Han visste mycket om både livet och konsten”.

Vid Filmhuset på Gärdet i Stockholm kommer flaggorna i dag att vaja på halv stång till minne av skådespelaren.

- Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga, säger vännen Jan Göransson, presschef på Filminstitutet, till Expressen.

Löfven: "Mycket sorgligt"

Efter beskedet uttryckte många sin sorg, och hyllade skådespelaren på sociala medier.

Nyqvist var under åren i scenskolan fadder åt skådespelaren Morgan Alling, som skriver om sin sorg på Facebook.

"Nej! Inte Micke! Fina du! Alldeles för tidigt! Han har under alla år av prövning varit där och stöttade mig i allt! Nu finns du inte. Kan inte förstå det! Blir så ledsen. Vila i frid mina vän", skriver han.

Även Stefan Löfven kommenterar Nyqvists bortgång under sitt besök i Kina.

- Det är väldigt sorgligt. Det var en mycket stor skådespelare som jag fått möjlighet att träffa vid två tillfällen. Han var en väldigt sympatisk person. Det sörjer jag verkligen, säger statsministern till TT.

Hyllas utomlands

De internationella nyhetsbyråerna och flera amerikanska medier skriver om Michael Nyqvists bortgång.

"Det är med djup sorg som jag kan bekräfta att vår älskade Michael, en av Sveriges mest respekterade och talangfulla skådespelare är död. Han gick bort i tysthet, omgiven av sin familj, efter en ett år lång kamp mot lungcancern", säger Alissa Goodman, talesperson för Michael Nyqvist, till Variety.

The Hollywood reporter skriver om hans internationella framgångar och nämner filmer som "John Wick", där han spelar mot Keanu Reeves och "Mission: impossible - Ghost protocol" där Tom Cruise var hans motspelare.

Den skotske skådespelaren Gerard Butler mötte Nyqvist under inspelningen av kommande filmen "Hunter killer" och hyllar sin svenske motspelare i ett videoklipp på Twitter.

- Han är där uppe som en av mina favoriter, om inte min favorit – som någon med en sådan fantastisk talang och lekfullhet, men mer än något annat en fantastisk ödmjukhet, värme och en glimt i ögat. Mitt hjärta brister när vi sätter oss för att se filmen, säger han.

Den brittiske skådespelaren Dominic Monaghan som spelade mot Nyqvist i tv-serien "100 code" från 2015, skriver på Twitter:

"Han var en fin man med ett smittsamt leende, en bra pappa och en bra skådespelare. Jag önskar dig allt gott på din resa".