Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sist ut. Peter Hjörne släpper finansieringen av gästprofessuren vid JMG. I dag bjuder Jonathan Falck in till seminarium med regeringens medie­utredare Anette Novak.

Hjörnes gästprofessur i journalistik läggs ner

Familjen Hjörne drar in sin gästprofessur vid journalistutbildningen i Göteborg. – Det har kostat oss drygt elva miljoner kronor genom åren, säger Peter Hjörne.

Familjen Hjörnes donationsprofessur i praktisk journalistik har funnits i 23 år och har inneburit att en väletablerad journalist varje år har bidragit med sin erfarenhet i utbildningen av blivande journalister. Genom åren har många namnkunniga personer utsetts, till exempel Bo Strömstedt, Christina Jutterström, Tom Alandh, Amelia Adamo, Britt-Marie Mattsson och nu Jonathan Falck, GP:s tidigare chefredaktör. Tjänsten har de senaste åren varit på 25 procent.

Men nu har JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, fått beskedet att finansieringen är slut.

– Vi har funderat från tid till annan hur vi ska hantera det här och nu tycker vi att det är dags att någon annan tar över stafettpinnen. Kombinationen av att man måste se över varje kostnad och att vi tycker att vi har gjort tillräckligt genom att investera 500 000 kronor per år i 23 år gör att vi nu väljer att göra såhär, säger Peter Hjörne.

– Syftet med professuren var att bidra till ett praktiskt och lokalt fokus. De pengarna kommer vi nu att investera i våra tidningar, säger Peter Hjörne.

På JMG beklagar man att professuren försvinner.

– Vi kommer att sakna vår årliga gästprofessor, det har varit väldigt roligt och givande, säger Ulla Sätereie, prefekt vid JMG.

Hon beskriver hur gästprofessorerna bidragit till journalistutbildningen på flera plan, till en levande diskussion om journalistik internt bland elever och i lärarkollegiet. Men de har också fört samtalet med en bredare publik, tack vare tisdagsseminarierna som är öppna för allmänheten.

– Tisdagsseminariet infördes av Christina Jutterström och har blivit ett stående inslag där gästprofessorerna utnyttjat sitt nätverk och vi har haft många framstående gäster.

Jonathan Falck menar att uppdraget som gästprofessor varit oerhört stimulerande och att det varit bra och nyttigt för eleverna att möta någon med direkt anknytning till branschen.

– Professuren är en viktig pusselbit och ett komplement. I grunden är det tråkigt att den försvinner. Samtidigt kan man vända på det, det är uthålligt av familjen Hjörne att sätta till medel under 23 år, säger Jonathan Falck.

På JMG inleds nu arbetet med att skapa något annat sätt att ge studenterna en liknande inblick i branschen.

– Det kommer att bli ett tomrum. Vi får försöka fylla det på något vis, exakt hur vet vi inte än, säger Ulla Sätereie.