Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Den här gången ville jag skildra en sorgeprocess ur en ung killes perspektiv. Jag är så glad att jag har gjort filmen just nu, den här unga generationen fascinerar mig så, säger Helena Bergström, här med Gustav Lindh, som spelar Hugo i "Vilken jävla cirkus".

Helena Bergström: "Det kokar nu"

I sin nya film blandar Helena Bergström stora känslor med cirkus och ungdomlig energi.

Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins tunga fall ekar över hela världen. Även i lilla Sverige, på en pressdag för Helena Bergströms nya film, som får premiär på fredag.

- Jamen är man förvånad, säger regissören i en tjusig hotellsvit, apropå de avslöjanden och vittnesmål som fortsätter att dyka upp.

Hon berättar om hur hon själv, på en filmfestivalmiddag utomlands för många år sedan, presenterades för en mäktig producent som "skulle kunna hjälpa dig" och som hon efter lite ofrivillig tåflirt parerade genom att ta en taxi tillbaka till hotellet efter att hon ursäktat sig med ett toalettbesök.

- Det var liksom så det var. Men jag tror att den här tiden är förbi. Det kokar nu, efter Weinstein speciellt men redan innan med kvinnor i Hollywood som kräver bättre roller och lika lön för lika arbete. Även här i Sverige har vi älskat det manliga geniet och accepterat så mycket saker som män har gjort därför att "de är konstnärer". Men dagens unga accepterar inte det här längre.

Cirkus av en slump

Själv har hon nu regisserat sin femte spelfilm och följer upp publiksuccén "En underbar jävla jul" (2015) med "Vilken jävla cirkus" ("Det får stå på min gravsten: Hon som degraderade det svenska språket, ha"), som till stora delar äger rum på just en cirkus.

I centrum för historien står den unge Hugo, som under en tung period i sitt liv krockar med en förrymd gris med sin cykel, tuppar av och vaknar upp hos den sorgsne cirkusdirektören Casall (Tomas von Brömssen). Filmen är rik på stora känslor, tar upp ungas press på sig själva och innehåller samtidigt en lite annorlunda kärlekshistoria.

"Hade aldrig sett cirkus"

Gustav Lindh som tidigare har synts i mindre roller i "Cirkeln" och "Jordskott" spelar huvudrollen Hugo. Han beskriver filminspelningen som varm och utvecklande, inte minst för att han träffade sin flickvän, skådespelaren Molly Nutley där. Dessutom hyllar han Helena Bergström som regissör:

- Hon är en av de bästa skådespelarna vi har i det här landet, så hon förstår precis vad jag behöver i alla typer av situationer. Jag har aldrig haft så kul i hela mitt liv. Och eftersom jag aldrig hade varit på en cirkus innan var det bara att kasta sig in.

TT: Har du någonsin upplevt något av det som nu dyker upp i Harvey Weinstein-härvan?

- Jag har bara jobbat i branschen i tre år och samtidigt pluggat på Teaterhögskolan i Malmö, så även om något hade hänt hade jag inte hunnit märka det. Sedan är jag man också och det är ett helt annat strukturellt förhållningssätt gentemot mig och det är jag medveten om, säger Gustav Lindh.