Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedda Stiernstedt och Filip Berg medverkar i den andra säsongen av "Svartsjön" – där handlingen har flyttat från kylig fjällmiljö till en idyllisk skärgårdsö.

Hedda Stiernstedt: "Säker på att det spökade"

Kylig fjällmiljö har bytts ut mot en idyllisk skärgårdsö, men spänningen är kvar. Nya "Svartsjön" fortsätter att skrämma – även skådespelarna.

I den andra säsongen av "Svartsjön" får Filip Berg dela rampljuset med "Vår tid är nu"-stjärnan Hedda Stiernstedt, i en klaustrofobisk thriller som utspelar sig före den första säsongen.

Formatet kommer tittarna att känna igen – en grupp människor är fast på en plats de inte kan komma ifrån och därefter trappas spänningen upp.

- En skillnad som jag tycker är jävligt intressant är att man lägger på ytterligare ett lager när det rör sig om främlingar som måste mötas i det här, säger Filip Berg, och syftar på att den första säsongen handlade om ett redan sammansvetsat kompisgäng.

- Här ska du komma överens med en grupp människor och lösa olika problem utan att veta vem som beter sig dumt, säger han.

Utveckla rollfigur bakåt

Hedda Stiernstedt spelar Minnie, som har tappat greppet om verkligheten och som gör allt för att få tillbaka vårdnaden av sitt barn. Genom nätterna smyger hennes rollfigur runt i mörkret, och det är svårt att veta vad som är äkta och vad som utspelar sig i hennes huvud.

- Hon går hela tiden runt och småljuger för sig själv och för andra, och vet inte vad som är sant och inte, säger Hedda Stiernstedt.

Men att göra en "prequel" är inte helt enkelt – Filip Berg har fått tänka flera vändor på hur han ska spela Johan, och har fått utveckla honom bakåt.

- Man tänker att Johan i säsong ett borde ha sagt "Vänta stopp nu, jag har varit med om det här tidigare och det är nog bäst att vi åker härifrån". Men jag tror att man kräver jävligt mycket sjukare grejer av tv-tittarna i andra sammanhang, säger Filip Berg.

Hedda Stiernstedt varvade inspelningen av "Svartsjön" med den andra säsongen av "Vår tid är nu". Vissa dagar gjorde hon tagningar i Göteborg på dagen och Stockholm på natten – och sömnen blev lidande.

- Det blev en omedveten "method acting", säger Hedda Stiernstedt och skrattar.

"Mörkrädd som fan"

"Svartsjön" spelades till stora delar in på gården Fridhem på Gotland, där skådespelarna även sov under arbetet. Väl på plats skedde konstigheter även när kameran var avstängd som ingen av dem kan förklara.

- Jag hade en garderob med en nyckel som var låst, men när jag vaknade på morgonen stod dörrarna på vid gavel, säger Filip Berg.

Samma sak var Hedda Stiernstedt med om.

- Det första som händer är att jag vaknade på samma klockslag varje natt, och då stod garderobsdörrarna helt öppna, jag skämtar inte, säger hon.

- Ingen av oss tror på spöken, men jag är mörkrädd som fan. Jag var tvungen att byta rum, berättar hon.

Den andra säsongen av "Svartsjön" har premiär den 10 oktober på Viaplay, och kommer även att sändas i TV3 senare under 2019.