Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nora Hamzawi spelar en av huvudrollerna i Olivier Assayas film "Mellan raderna". Arkivbild.

Hatmejlen rör inte Nora Hamzawi i ryggen

Hon är en av Frankrikes mest uppskattade kvinnliga stå upp-komiker – men filmroller ligger också Nora Hamzawi mycket varmt om hjärtat. Nu är hon aktuell i ”Mellan raderna”, en stjärnspäckad Olivier Assayas-komedi om människor i den franska förlagsvärlden.

- Jag älskar att få improvisera. Det är lättast när jag står på scenen, det händer alltid något spännande i publiken som jag kan utnyttja, säger hon till TT.

”Mellan raderna” handlar om en samling personer som antingen arbetar i förlagsbranschen eller inom politiken. De flesta av dem har otrohetsaffärer, ofta inom en rätt snäv vänkrets, och de talar gärna om vad digitaliseringen håller på att göra med det tryckta ordet.

"Mitt jobb förberedde mig"

Många och långa middagssamtal för handlingen framåt – och för en ståuppare som Nora Hamzawi, som här spelar medhjälpare till en politiker, var mängden ord inget hon studsade inför.

- Jag tänkte aldrig på det. Det är mycket möjligt att mitt jobb förberedde mig.

Hon var sedan tidigare mycket förtjust i Assayas filmer som ”Moln över Sils Maria”, och säger att hon i början kände sig blyg.

- Det här liknade inget jag hade gjort tidigare. Men även om det är ett ensembledrama gjorde jag de flesta av mina scener med bara en eller två motspelare. Juliette Binoche träffade jag till exempel först mot slutet av inspelningen.

"Hon är ett kontrollfreak"

- Min rollfigur är en outsider i sammanhanget. Hon står ut, hon är ett kontrollfreak, hon vill att allt ska hända snabbt.

Nora Hamzawi är mycket uppskattad på stå upp-scenen och ofta anlitad i shower i fransk tv. Det är vid de tillfällena hon får hatmejl.

- Ofta kvinnohatande. Men jag bryr mig inte. På scen är min humor personlig utan att jag för den saken blir överdrivet intim. Det är ett subtilt spel, mellan vad man ger och vad man tar.