Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1982. Hasse Alfredson under arbetet med ”Den enfaldige mördaren”, vilken sänds i SVT i kväll fredag.

Hasse Alfredson hett tips inför helgen

Kulturredaktionen ger sina bästa tips inför helgen. Den här gången är Hasse Alfredson med på ett hörn.

När Hasse Alfredson plötsligt dök upp i en lysande cameo-roll i ”Grotesco” blev jag alldeles varm i hjärtat. Den fryntlige skåningen har ju följt med mig hela livet, från dagisskrålandet av ”Blommig falukorv” till dagens högtidsstunder framför föräldrarnas stereo, då pappa och jag sitter och garvar läpparna av oss åt Hasseåtages Lindemän. I år fyller Alfredson 80 år, vilket i kväll uppmärksammas i SVT med ett nytt timslångt porträtt, följt av mästerliga filmen ”Den enfaldige mördaren”. Allt börjar efter ”På spåret”, så det finns inga ursäkter.

På lördag blir det också film, fast på bio. Ben Afflecks bankrånardrama ”The Town” har – dess skapare och huvudrollsinnehavare till trots – mycket som lockar. Såsom att den utspelas i Boston, och att både Jon Hamm (”Mad men”) och Jeremy Renner (”Hurt locker”) medverkar.

Helgen avslutas med skridskoåkning – man vet aldrig när tövädret kommer, så det gäller att passa på. Förhoppningsvis hinner jag hem till klockan tre, då P1 sänder dokumentären ”Bondeoffret” som handlar om schack- geniet Bobby Fischers uppgång och fall.