Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Åke Lilja med Stephen King i New York 2017. Bild: Privat
Hans-Åke Lilja med Stephen King i New York 2017. Bild: Privat

Han berättar det du inte visste om Stephen King

– Mycket av det jag berättar känner de flesta inte till. Min förhoppning är att alla ska ha med sig något de inte visste innan, säger Hans-Åke Lilja som gjort unika intervjuer med Stephen King och föreläser om honom i Falkenberg.

Hans-Åke Lilja bor i Örebro och arbetar som integrationskoordinator på ett it-bolag. Men det är inte därför han uppmärksammats internationellt. Anledningen heter Liljas Library som är världens största fansajt för Stephen KIng (med över 32 000 följare) och startades för 24 år sedan.

Fick exklusiva intervjuer

King är sparsam med att ge intervjuer men blev imponerad av Liljas Library och har låtit sig intervjuas där två gånger

– Det är jag ganska stolt över eftersom det är den enda fansajten som fått intervjua honom, berättar Hans-Åke Lilja när HN ringer upp.

Förutom två långa telefonintervjuer har Hans-Åke träffat författaren vid tre olika tillfällen i London, Hamburg och New York i samband med lansering av böcker.

– Det har varit ganska korta möten eftersom många rycker i honom. Han tycker inte det är så roligt att åka omkring längre och gör det mindre och mindre. Första gången jag träffade honom var i London 2006.

Fastnade efter ”Cujo”

Lilja fick sin första Stephen King-bok när han var 13 år. Föräldrarna tyckte att han skulle läsa något annat än serietidningar och gav honom ”Carrie”. Men det dröjde några år till innan han blev fast.

– Jag skulle skriva en bokrecension i skolan, mindes att jag läst King och hittade ”Cujo” med det fräna hundomslaget. Efter det fastnade jag och läste allt som fanns översatt. När det var klart började jag läsa resten på engelska.

– Han är ju en fantastisk berättare med riktigt välskrivna personporträtt. Man fastnar verkligen för karaktärerna. Han tar vardagliga händelser och förvandlar dem till något helt annat.

Stephen King har skrivit 83 böcker och det finns cirka 90 filmer och tv-serier baserade på hans verk.

Samlar du på Stephen King-prylar?

– Det finns hur mycket som helst med böcker, filmer, tv-serier, figurer, filmmusik, med mera. Men jag har framför allt koncentrerat mig på böcker. Han är publicerad på 54 olika språk och jag vill ha en bok på varje språk. Det är intressant hur man tolkar omslagen. De kan skilja väldigt mycket beroende på var i världen boken är utgiven.

Vilken är den bästa boken?

– Jag brukar säga ”Maratonmarschen”, lite beroende på att det är den jag läst flest gånger.

Bästa filmatiseringen?

– ”Geralds Game” som finns på Netflix. Men det är svårt att filmatisera hans böcker på ett bra sätt. Han skriver ju ganska visuellt och när man läser boken har man nästan sett en inre film av den själv. De som gör sig bäst på film är de kortare böckerna som inte har så mycket övernaturligt i handlingen.

Du har släppt tre egna böcker också?

– Ett bokförlag i USA kontaktade mig om att de ville ge ut hemsidan i bokform. De gav ut alla intervjuer och recensioner som jag gjort. Den andra var en quizzbok med frågor om Stephen King.

– Den tredje, ”Shining in the Dark”, är en novellsamling med författare som på något sätt har anknytning till Stephen King. Den har släppts på 13 språk i 26 olika utgåvor. Där är faktiskt en av hans noveller med som bara funnits i en liten tidning tidigare och inte i någon av hans böcker.

Inte bara skräck

Förra året gjorde Hans-Åke Lilja drygt tjugo föreläsningar. I år har det av förklarliga skäl blivit färre men har börjat komma igång igen.

– Mycket av det jag berättar är sådant som de flesta inte känner till och min förhoppning är att alla ska ha med sig något som de inte visste innan.

Kan du ge något exempel?

– Ja, om hur han nästan blev gripen för vandalism i Australien en gång.

– Mitt andra mål är att folk ska få upp ögonen för att Stephen King är mer än bara skräck. Han har ju till exempel skrivit ”Nyckeln till frihet” och ”Den gröna milen”.

Han-Åke Lijla föreläser i Argus den 12 november.

LÄS MER: King förändrar boken – på grund av pandemin

LÄS MER: Stephen Kings klagomål räddade recensioner

LÄS MER: Stephen King: "Skarsgård är fantastisk"

LÄS MER: King skriver skräckhistoria om Trump