Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Halvdan Viking" regiseras av Gustaf Åkerblom, och huvudrollerna spelas av Peter Haber, Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis. "Att göra en vikingafilm är ett enormt äventyr. I vilken ände ska man börja? Hur pratade man? Hur såg man ut? Man får bygga sin egen värld", säger Gustaf Åkerblom.

Halvdan Viking: "Väldigt feministisk film"

Äventyrsfilmen "Halvdan Viking" tar tittarna tusen år tillbaka i tiden – men för att spela en järnåldersmänniska har Peter Haber tagit inspiration från nutid och sitt eget liv.

Historierna om Halvdan Viking kommer ursprungligen från barn- och ungdomsförfattaren Martin Widmark, som även ligger bakom de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

I rollen som den halte och ensamme Halvdan Viking gör 13-årige Vilgot Hedtjärn sin skådespelardebut. Filmen tar vid mitt i en infekterad konflikt mellan den fattiga Östbyn och välbärgade Västbyn, som en gång i tiden varit enade.

- Om man tänker samarbete över gränserna, så tycker alla i öst att västbor är dumma i huvudet, luras och slåss. Samma sak tänker Västbyn om öst, trots att det inte stämmer in på alla. I filmen får du se allt ur båda perspektiven, säger Vilgot Hedtjärn.

"Feministisk film"

Mot alla odds möter Halvdan Viking den tuffa och äventyrliga Meia från Västbyn, spelad av Ellinea Siambalis. De inleder en vänskapsrelation utan någon annans vetskap.

- Jag tycker att filmen får fram att det inte bara är killar som kan vara hjältar, en tjej kan också vara det, säger Ellinea Siambalis.

- Precis, det är en väldigt feministisk film, säger Vilgot Hedtjärn.

För maskdesignen i filmen står Oscarsnominerade Eva von Bahr, som gjort Peter Haber till en oigenkännlig vikingasmed vid namn Björn. Med lite hjälp från Espen Uppfinnare (Claes Månsson) guidar han Halvdan Viking genom livet, då den biologiska fadern dragit till sjöss och aldrig återvänt.

- Grundläget för Björn är oro. Han är orolig för Halvdan Vikings hälsa och hur han ska klara sig. En dag måste han kanske även stå till svars inför den riktiga pappan, vad det har blivit av sonen? Jag har själv varit bonuspappa, med den här knepigheten. Var får jag sätta gränserna? Hur mycket får jag tillåta? säger Peter Haber.

På liv och död

Innan Peter Haber blev aktuell för rollen hade han inte hört talas om Halvdan Vikings universum.

- Jag fick ett slags déjà vu när jag fick frågan om att vara med, och det var när jag för många, många år sedan fick frågan om jag skulle göra Sunes pappa. Då frågade jag en kollega på teatern "Vem fan är Sune", jag hade aldrig hört talas om det, berättar Peter Haber.

Regissören Gustaf Åkerblom ser ett omättat behov av äventyrshistorier på liv och död. Likheterna mellan "Halvdan Viking" och Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter" är många, där det i sin tur går att dra paralleller till "Romeo och Julia".

- Historier i dag kan ofta gå in på dagsaktuella händelser, med filmer som blir väldigt politiskt korrekta. Då tycker jag att det är bättre att grunden för en familjefilm är ett äventyr på liv och död, sedan kan man involvera värderingar i det. Det vi vill göra när vi läser en bok eller går på bio är att sugas in i historien och bli helt uppslukade, säger han.

"Halvdan Viking" får biopremiär den 26 oktober.