Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hallänningen Johan Rosenlind bakom julens SVT-karamell

SVT bjuder på en riktig smällkaramell i jul. Med premiär på juldagen visas fyra nya avsnitt av succéserien Vår tid är nu. Seriens upphovsman, Johan Rosenlind, har förstås som vanligt haft ett finger med i handlingen.

Ni kallar de fyra nya avsnitten av Vår tid är nu för en julspecial, betyder det att den utspelar sig under julen?

– Nej, den utspelar sig sommaren 1951, det vill säga tidsmässigt mellan säsong 1 och 2, och låter alla fans vara med när Nina och Calle blir tillsammans.

Hur kom det sig att ni valde att spela in en specialsäsong i stället för en säsong 4?

– Många ville att serien skulle fortsätta, men i säsong 3 kom det in en ny generation och skulle serien fortsätta skulle det ju bli främst med den. Och då tyckte vi att det kändes roligare att gå tillbaka i tiden och låta alla de gamla karaktärerna, som Helga och Bellan, vara med igen. Den enda av ursprungskaraktärerna som inte är med i julspecialen är Gustaf. Det beror på att Mattias Nordkvist som spelar Gustaf valde att tacka nej till att vara med, men det är egentligen helt logiskt eftersom specialen utspelar sig under de fem åren som Gustaf enligt grundstoryn inte har någon kontakt med familjen.

Förutom att du ju kom på idén till serien har du tidigare också varit manusförfattare till en del avsnitt. Vad har din roll varit i julspecialen?

– Ulf Kvensler är ensam manusförfattare till julspecialen och har skrivit alla fyra avsnitten själv, men han, Malin Nevander och jag har skapat grundhistorien tillsammans. Vi satte oss ner och skrev ihop hela historien under fem dagar och sedan skrev Ulf Kvensler manus utifrån vår historia.

Du och din sambo Lotta har tidigare gett ut två Vår tid är nu-kokböcker, kommer det en till nu ihop med julspecialen?

– Nej, men i stället har vi skrivit två recept per avsnitt, totalt åtta stycken, som kommer att publiceras på SVT:s sajt i samband med att avsnitten visas.

Vår tid är nu blev ju oerhört populär och vissa avsnitt sågs av 2,5 miljoner tittare, kunde du drömma om att det skulle bli så när du kom på idén?

– Nej, verkligen inte. Inför första säsongen var vi jättenervösa och sa att 700 000 tittare skulle vara en flopp, men att 1,2 miljoner skulle vara ganska normalt. Och så blev det till slut 2,5 miljoner! Och under julhelgerna brukar ju tittarsiffrorna vara väldigt höga så vem vet, kanske slår vi rekordet nu med julspecialen.

Så är det slut på riktigt nu eller finns det hopp om att vi får återse familjen Löwander igen någon gång i framtiden?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det jag ärligt kan säga är att nu finns det inget mer planerat. Det kan ju också vara bra att sluta när man är på topp.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag koncentrera mig på att tillsammans med Lotta skriva klart den tredje delen av vår thrillerserie om kriminalkommissarie Maria Larsson. Planen är att den ska ges ut om ungefär ett år.

Johan Rosenlind

Ålder: 64 år.

Bor: Villa i Haverdalsstrand.

Familj: Livskamraten Lotta Fritzdorf, sönerna Viktor 34 år och Adrian 29 år.

Gör: Författare och manusförfattare.

Aktuell med: Upphovsman och medmanusförfattare till tv-serien Vår tid är nu, vars fyra avsnitt långa julspecial har premiär i SVT på juldagen. Tillsammans med Lotta Fritzdorf författare till thrillern Frontman, andra boken om kriminalkommissarien Maria Larsson, som gavs ut som ljudbok 18 november i år.

Intresse: ”Jag har ett extremt stort intresse för fotografering.”

Bästa julmaten: ”Sill - och även annan fisk som lax och strömmingslåda.”

Recept

”Det här var en Johan Löwanders bästa rätter på julbordet. Receptet hade han och Stickan skapat tillsammans. Det fanns tillfällen när den här strömmingslådan kom fram efter att övriga personalen gått hem på natten. De åt den gärna i sällskap med en riktigt kall pilsner och en liten klar.”

Strömmingslåda à la Johan – med ansjovis och västerbottenost (4 portioner)

Ingredienser:

10 strömmingsfiléer

1 dl Västerbottenost

0,5 dl rivet torrt vitt bröd eller ströbröd

100 gram smör

Till fyllningen:

10 ansjovisfiléer

1 dl hackad dill

1 dl hackad purjolök

3 msk crème fraiche

Gör så här:

Blanda dill, purjolök och crème fraiche. Lägg en anjovisfilé på insidan av varje strömmingsfilé och en klick av blandningen. Rulla ihop och lägg filéerna i en eldfast form. Strö över ost och rivet bröd över strömmingen. Smält smöret i en kastrull tills det blir brynt. Häll smöret över fisken och ställ in formen på 225° cirka 25 minuter i ugnen.