Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Halländskt samarbete ledde till norrländsk blues

”Le, le, spleen in spe”. Så heter hallänningens Andreas Långs nya album. En ganska mild och stillsam skiva om längtan och förväntan.

Första gången Halmstadmusikern och producenten Jonas Christophs, 51 år, och Falkenbergsmusikern Andreas Lång, 53 år, träffades var vid ett kort möte för 20 år sedan. Andra gången var för ett par år sedan när de spelade tillsammans några gånger.

Jonas Christophs, som tidigare spelade i Halmstadbandet Isildurs Bane, tyckte då att Andreas Långs låtar var så bra att han borde spela in dem och erbjöd sig att hjälpa till med både inspelning och produktion av plattan.

Spelar alla instrument själv

Tre månaders gemensamt arbete coronahösten 2020 resulterade i nyligen utgivna skivan ”Le, le, spleen in spe” som består av tio nya låtar som Andreas Lång inte bara har skrivit all musik och text till. Han sjunger också själv och spelar även alla instrument på plattan själv.

– Andreas är en verklig multiinstrumentalist och jag tyckte att det var kul att denna gång låta honom göra allt själv. Det ger en alldeles speciell energi och känsla, säger Jonas Christophs.

Vissa likheter med Bo Kaspers

När Jonas Christophs ombeds beskriva plattan säger han mycket försiktigt att han tycker att den går åt Bo Kaspers-hållet, fast inte lika poppigt.

– Men det får du bara skriva om Andreas håller med!

Andreas Lång håller inte bara med, han tycker att det är en smickrande jämförelse.

– Jag förstår vad Jonas menar, men Bo Kaspers är lite mer ”latin”. Mina låtar är inte lika rytmiska, men jag kan se släktskapet. Det är nog det norrländska … Den rätta beskrivningen av plattan är nog norrländsk blues med en vis- och folkmusikton.

Till hösten kommer nästa platta

Att spela in en skiva tillsammans var så kul att Jonas Christophs och Andreas Lång snabbt bestämde sig för att göra det igen.

Någon gång i höst räknar de med att än mer bluesinspirerade tolv låtar långa Nästan bara nästan blues släpps. På den kommer Andreas Lång få hjälp att framföra musiken av bland andra Jonas Christophs på elgitarr.

Även de egna eleverna lyssnar

Andreas Lång, som till vardags jobbar som lärare, tänker att hans musik textmässigt mest vänder sig till de som är i hans egen ålder eller äldre men har ibland fått höra av de egna högstadieeleverna att de lyssnar på hans låtar på Spotify.

– Det hade jag inte riktigt räknat med men kanske beror det på att jag skriver ganska poetiskt och låter den som lyssnar tolka texten.