Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Halländsk fotomodell blir spansk mäklare under pandemin

Camilla Fogestedt var på väg till ett tv-jobb i Los Angeles, men ska nu bli mäklare i Marbella. Allt på grund av ett visst virus.
– Det var psykiskt jobbigt i början, men nu känns det klockrent, säger halländskan.

Camilla Fogestedt har jobbat utomlands som fotomodell och i tv- och eventbranschen sedan hon gick ut gymnasiet. Men för ett år sedan ändrades förutsättningarna, när coronapandemin nådde Sverige. Då fastnade Camilla hemma hos föräldrarna i Åsa.

– Det var mycket som jag såg fram emot då. Mitt amerikanska arbetsvisum var på gång och jag skulle spela in en tv-serie i realitygenren i Los Angeles. Det var en dröm sedan jag var liten, men sedan vände hela livet från en dag till en annan och mattan drogs bort under fötterna på mig. Jag skulle bara hem och vända, men blev fast i karantän hela våren och det var psykiskt jobbigt.

Kusin med årets ”Bachelorette”

När vi pratas vid på telefon har Camilla nyligen kommit tillbaka från ett modelljobb i Milano. Tillbaka till Marbella på den spanska solkusten, dit hon åkte med sin kusin Julia Franzén från Lerum.

– Vi hade hört att Marbella var som Europas L.A. i miniatyr, med bra väder och business. Men nu är Julia inte kvar eftersom hon ska vara Sveriges "Bachelorette" i tv.

29-åriga Camilla har börjat kombinera uppdragen som fotomodell med att vara mäklare.

– I Spanien behöver man ingen utbildning, för mäklarna presenterar bara husen och lägenheterna och är säljare. Allt med kontrakten sköter firmans jurister. Jag har alltid sagt att jag vill jobba med fastigheter någon gång och nu kom jag in i branschen utan att ha gjort ett aktivt val. Det hade aldrig hänt om det inte hade blivit en coronapandemi.

Mäklare i Spanien

En annan skillnad på mäklaryrket i Spanien är att kollegorna inte delar upp fastigheterna mellan sig.

– Nej, alla har tillgång till alla objekt, så den som hittar något att köpa kan kontakta vilken mäklare som helst på firman. Provisionen vi får delas också upp lite annorlunda än i Sverige, men det är fortfarande bra betalt.

Läs mer: Camilla Fogestedt trea i Miss Universe Sweden

Just nu lär Camilla upp sig inom en norsk mäklaragentur och målet är att hon sedan ska bygga upp en avdelning riktad mot svenska kunder.

– Jag kommer att bli ansiktet utåt och hjälpa till att bygga upp ett team från grunden. Det känns spännande och klockrent för mig.

Varför passar du som mäklare?

– Jag kan hantera människor och jag känner att de lätt får förtroende för mig. Jag är en kameleont som kan anpassa mig och jag tror att man kan sälja nästan vad som helst om man är ärlig och skapar ett band med kunden. Men visst finns det mycket att lära sig om den här branschen, berättar Camilla Fogestedt och tillägger:

– Jag har umgåtts med kungligheter och världskändisar, men jag behandlar inte dem annorlunda än städerskan på hotellet. Jag blir inte imponerad av ytan längre och det har jag nog nytta av, säger Camilla, som bland annat har varit på samma fester som Leonardo Di Caprio och Cristiano Ronaldo.

Större respekt för covid-19

Särskilt under modelljobben i Italien har Camilla känt att invånarna har en annan typ av respekt för sjukdomen covid-19 än i Sverige.

– I Marbella finns det skyddsmasker som har glitter, men som är säkra, och de ville jag inte använda i Italien eftersom de hade haft det så tufft där. Här är det utegångsförbud från klockan elva på kvällen, men annars är det ganska vanligt här.

Läs mer: Modell från Åsa tävlar i Miss Earth

Camilla Fogestedt är nöjd över att hon lyckades vända den negativa coronapandemin till något positivt.

– Ja, livet tar en på otroliga vägar. I höstas sa jag och Julia att vi skulle leva med pandemin och se vad vi kunde göra. Det är ju lätt att man bara tänker på vad man inte kan göra. Jag försökte hitta en väg framåt och resultatet har blivit jättebra.

Har du sålt något hus eller någon lägenhet ännu?

– Nej, men jag ska hjälpa mina föräldrar att hitta den perfekta lägenhet, för de har sålt villan i Åsa och ska bosätta sig här i Marbella. Men de ska hyra till en början, berättar Camilla.

CAMILLA FOGESTEDT

Född: Den 7 april 1992 i Göteborg.

Bor: Marbella i Spanien, men uppvuxen i halländska Åsa, dit familjen flyttade när hon var sju år.

Familj: Föräldrarna Carina och Lars, samt yngre brodern Dennis.

Meriter: Tävlade 2017 i Miss Universe Sweden och blev som trea utsedd till Miss Earth Sweden. Hon deltog senare i den internationella Miss Earth-tävlingen på Filippinerna.

Sagt om sig själv: "Jag är ju blond och blåögd, så alla gissar att jag kommer från Sverige. Men det är bara positivt, eftersom svenskar har bra rykte ute i världen".

Aktuell: Skolar om sig till mäklare i Spanien på grund av att coronapandemin hindrade hennes satsning på modelljobb och tv-uppdrag i Los Angeles.