Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högt tempo med extraväxel

Vänskap. Passion. Kärlek. Nu saknas bara vardagstristessen, så kanske blir det mer än en trilogi från Emma Hamberg om den fiktiva byn Rosengädda.

Emma Hamberg gillar omväxlingen i sitt liv, där hon går mellan att skriva romaner, göra kokböcker, producera för tv och lite annat smått och gott.

– Jag går in i den maniska fasen när jag behöver, säger hon.

Vänersborgstjejen är i den fasen just nu. När vi träffas på ett fik vid Mariatorget i Stockholm, ett stenkast från hennes lägenhet, har hon tagit en tillfällig paus i arbetet med ett manus för det som kanske blir en tv-serie i tre delar, ett manus hon skriver ihop med Denize Karabuda.

Emma har två bokreleaser på gång inom de närmaste veckorna och ligger dessutom i startgroparna för en ny omgång resereportage för SVT:s Go’kväll. Efter sommaren ger hon sig sedan i kast med ett annat favoritprojekt för samma program, Emma hittar hem.

– Jag har inga problem att få tiden att gå, konstaterar hon med ett skratt.

– Och jag gör alltid saker i sista minuten. Jag har FÖRSÖKT vara planerande, men det funkar inte. Jag har en extraväxel som kickar in automatiskt.

Emma Hamberg väx t e upp i Öxnered och visade tidigt sin talang som tecknare och illustratör. Hennes serie Singel i stan publicerades i Vecko-Revyn, där hon så småningom även blev chefredaktör. Hennes böcker har haft stora framgångar och Linas kvällsbok blev även film. Hon har också varit programledare i radio och tv.

Hon trivs som fisken i vattnet med livet, som dessutom innehåller det att ensam försörja tre döttrar.

– Jag har lyckan att kunna leva på att skriva böcker och kan därmed i perioder vara hemma och strosa runt i pyjamas och sovfrisyr. Men sedan måste jag tvätta mig och komma ut igen och då är ju tv-uppdragen perfekta.

– Och eftersom jag sitter i pyjamas på halvtid är jag sjukligt intresserad av människor och hur de har det i sina hem, fortsätter hon och berättar att just hemma hos-reportagen ger en särskild inspiration.

Det kunde man se i såväl Emmas som i resten av tv-teamets hem efter förra omgången reportage, när de allihop började göra om saker i hemmiljön.

– Jag stjäl idéer hejdundrande vilt av alla människor jag träffar, erkänner Emma, som menar att det viktigaste är att man själv gillar det, inte vad andra tycker.

– Jag vill tala om för mig själv och för alla andra att det är okej att leva precis som man vill.

Den livsfilosofin går igen även i böckerna om Rosengädda, där tredje delen utkommer i dagarna. I den lilla byn, som i Emmas fantasi ligger på Kinnekulle, finns Tessan, som mot alla odds och omvärldens synpunkter flyttat ut från stan för att starta restaurang. I Vårjakt i Rosengädda börjar livspusslet bli klart, men det finns fortfarande vissa saker som behöver falla på plats i Tessans liv. Ankomsten av två människor kastar till slut ljus över det hela och när bilden av deras uppdykande klarnar vänder det upp och ner på både Tessan själv och resten av byn.

– Tanken var att det skulle bli en trilogi om Rosengädda, men det känns jättesorgligt att lämna alla människorna nu när jag har lärt känna dem, säger Emma och avslöjar att dörren ändå står lite på glänt för en fortsättning.

– Första boken handlade om vänskap, den andra om passion och i trean är det kärlek. Jag har ju vardagstristessen kvar, så det kanske kommer en sådan bok också...

Att få sina verk bedömda har hon inga problem med och hon läser alla recensioner, säger hon.

– Både hyllningar och spyor – man kan lära sig av allt!

Mat har en central roll i Rosengädda och det gäller även i annan bokform för Emma. Hon har vid det här laget hunnit ge ut sex ko kböcker ihop med sin bästis Anette Rosvall och den sjunde har precis kommit ut. Festmat! ingår liksom tidigare böcker i serien Husmorsorna.

– Det finns tusen olika sätt att skriva en kokbok precis som det finns tusen sätt att skriva en roman, det handlar om vad man vill. Vi vill att det ska vara roligt och klär ut oss i varje kapitel. Boken är en hyllning till fest i form av party – det är inte bara 22-åringar förunnat att få festa!

Hon konstaterar att hon var en ”ganska vild tonåring själv” men att hennes döttrar är hennes raka i motsats i det. Det gäller både de 16-åriga tvillingarna och 12-åringen.

– Däremot är de väldigt lika mig i det kreativa och hur de hatar hela ”hamna i ett fack-grejen”. Det är som att bo med tre kompisar, de tar inte energi – de GER! Vi är ett underbart matriarkat!

På frågan om vad hon tror att hon gör om tio år blir det faktiskt helt tyst i några sekunder. Sedan säger hon:

– Jag har aldrig tänkt längre framåt än ett år. Om tio år – då är mina barn utflugna och jag behöver inte tänka på någon annan än mig själv. Det är ett helt nytt stadium i mitt liv, så jag kan lika gärna ha startat ett kvinnokollektiv i Frankrike som något annat.

– Jag älskar kvinnor som är 60+ och ser fram emot att bli en belevad 60+-kvinna, jag längtar efter det. Jag vill vara en cool och självständig kvinna i mina bästa år och kreativiteten kommer alltid att finnas med mig.

Bild: Jenny Grimsgård
Bild: Jenny Grimsgård