Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här är Varbergs kommuns pristagare år 2021

Sex personer i Varbergs kommun får stipendier och hedersplaketter inom kultur- eller sport och fritid.

Två kulturarbetare verksamma i olika genrer får i år var sitt stipendium på 10 000 kronor.

Marie Rydell tilldelas stipendiet ”för sitt initiativrika och kreativa författarskap där hon, för barn, på ett pedagogiskt sätt inte väjer för att hantera svåra ämnen såsom olikheter, utanförskap, misshandel och hbtq-frågor”.

Regissören och skådespelaren Johan Svensson tilldelas stipendiet ”för att, själv och tillsammans med andra, skapat scenkonst i en ’Varbergsk’ kontext. Genom sin fristående teatergrupp har han funnit en plats för utveckling av den normkritiska scenkonsten, vilket är en unik inriktning i Halland”.

Hedersplakett till Lasse Johansson

Stipendiaterna är utsedda av kultur- och fritidsnämnden, som även ger en hedersplakett inom kulturområdet till Lasse Johansson – för hans långa och starka engagemang för barn och unga

Motiveringen lyder: ”Med en stark koppling till hållbarhet och hur man genom kultur kan bygga ett hållbart samhälle ger Lasse Johansson, bland annat genom kulturföreningen Connected Dreams, barn och unga en egen röst”.

LÄS MER: Så reagerade årets kulturstipendiater

Ett av idrotts- och fritidsstipendierna går till den 19-årige motocrossåkaren Filip Ohlsson i Varberg, med motiveringen: ”Trots sin unga ålder har årets stipendiat en tydlig och målmedveten plan för sitt idrottsutövande, vilket bland annat gett honom en silvermedalj i EM. Inte ens en mängd skador hindrar hans utveckling mot kommande framgångar”.

10 000 kronor tilldelas även föreningen Åkulla Skidallians. Juryn skriver: ”I många år har Åkulla Skidallians ideella, hängivet, engagerat och ofta nattetid, ställt upp med att producera konstsnö, skidspår och erbjuda gratis utrusning för barn och unga. Föreningen arbetar hela tiden med utveckling mot att på bästa sätt kunna ge allmänheten en skidupplevelse av högsta kvalitet”.

Hedersplakett till Sunväras starke man

Varbergs kommuns hedersplakett inom idrott och fritid går till Göran Karlsson i bandyklubben Sunvära SK, som bildades för 78 år sedan (SK står för Sportklubb).

”I mer än sextio år har Sunvära SK:s starke man Göran Karlsson suttit i föreningens styrelse och varit drivande i att utveckla verksamheten till att bli modern och jämlik samt hålla en hög teknisk kvalitet. Han har också arbetat hårt med att lyfta Sjöaremossen som ett viktigt rekreationsområde och även varit aktiv i Isbaneföreningen. Under Göran Karlssons ledning har Sunvära SK utvecklats till att bli en av Sveriges finaste bandyföreningar med en verksamhet för alla”, motiverar kultur- och fritidsnämnden.

Stipendier och hedersplaketter ges årligen och själva utdelningen brukar äga rum på Nationaldagen den 6 juni. Hur det blir i år med tanke på pandemin och rådande restriktioner är oklart.