Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Gyllene Tider tar farväl med stor sommarturné med start i Halmstad 4 juli

Efter 40 år tackar Gyllene Tider för sig med stor avskedsturné och ny skiva. Premiär för turnén blir det på Brottet i Halmstad den 4 juli. Biljetterna släpps den 5 februari.

I ett pressmeddelande kommenterar Per Gessle:

– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer av skandinaver. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband. Anders, Mickes, Görans och MP:s kunnande har gett mig oändliga möjligheter att få skriva powerpop precis på det sätt som jag längtade efter som tonåring.

Gyllene Tider kan summera fyra decennier med fyra miljoner sålda skivor och ett flertal rekordturnéer. Till exempel ”Återtåget”-turnén 1996 slog alla dåvarande rekord med 300 000 besökare, men petades ner till andraplatsen när gruppen åtta år senare firade sitt 25-årsjubileum inför en publik på nära en halv miljon fans. ”Dags att tänka på refrängen”-turnén 2013 tog sig in på rekordlistan som en av de fyra största turnéerna i Sverige genom tiderna – där Gyllene Tider har plats ett, två och fyra.

Sommarens avskedsturné omfattar 17 konserter, och premiären blir på hemmaplan, på Brottet i Halmstad den 4 juli.

- Vi är mycket glada och stolta att de väljer sin hemstad för öppningskonserten. Gyllene Tider betyder oerhört mycket för Halmstad, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destination Halmstad.

Micke Syd Andersson menar att turnén ”känns som vårt tack till den helt fantastiska publik vi har haft en kärlekshistoria med i så många år. Det kommer att kännas som ett enda långt födelsedagskalas man delar med vänner och familj - finalen på en otrolig resa man bara kan vara tacksam över att få ha varit med om.” Och Göran Fritzon säger:

– Det kommer säkert att kännas lite vemodigt att åka ut på Gyllene Tiders sista turné, men allt har ett slut. Det är bara så svårt att fatta att det har gått 40 år sedan allt drog igång. Men jag har min Farfisaorgel nära till hands i musikrummet, så jag känner mig redo.

Chris Kläfford från Lindesberg, Idol-vinnare 2017, följer med som förband på turnén.

Bild: Stig Eidegren
Bild: Stig Eidegren

En ny platta är också på väg – det sjunde och sista studioalbumet, som spelas in i Frankrike.

– Det är första gången vi åker utomlands och spelar in, så det ska bli otroligt kul. Per har spelat in ganska enkla demos för att lämna alla dörrar öppna för bandet att arrangera låtarna tillsammans. Eftersom vi alla kommer in med olika idéer kan ganska oväntade saker hända, som t ex när vi testade reggaekomp till en ukulelelåt – vilket blev ”Tuffa tider”, säger Mats ”MP” Persson och Per Gessle kommenterar:

–  Vi är som fem bröder som inte umgås på daglig basis men när vi väl träffas händer det något man inte riktigt kan ta på. Personkemi? 1+1=3-teorin? Jag vet inte, men vi har alltid enats kring vår kärlek till popmusiken. Med sommarens turné är det tack och farväl och jag böjer min nacke och ler. Tack alla.

Turnéplan:

4 juli Halmstad, Brottet

6 juli Malmö, Mölleplatsen

10 juli Helsingborg, Sofiero Slott

12 juli Skövde, Boulognerskogen

13 juli Linköping, Stångebrofältet

15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården

17 juli Lysekil, Pinneviken

19 juli Ronneby, Brunnsparken

20 juli Kalmar, Fredriksskans

24 juli Piteå, Pite Havsbad

26 juli Rättvik, Dalhalla

27 juli Stockholm, Sjöhistoriska

31 juli Eskilstuna, Sundbyholms Slott

2 augusti Karlstad, Mariebergsskogen

3 augusti Göteborg, Slottsskogsvallen

8 augusti Trondheim (NO), Sverresborg Museum

9 augusti Fredrikstad (NO), Dampskipsbrygga