Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunde Svan dansar ihop med Jeanette Carlsson, och har tidigare berättat att han brukar hålla ut flera timmar på dansgolvet under TV4:s personalfester. "Jag känner fortfarande att jag skulle ligga bättre till om vi skulle köra tre timmar än tre minuter", säger han.

Gunde Svan vallar dansskorna

Gunde Svan är en av favoriterna inför säsongspremiären av "Let's dance" – men själv är han osäker på hur det kommer att gå.

Gunde Svan är van vid att synas i tv. Tittarna har kunnat se honom ta hem stora segrar i skidspåret, han har varit programledare för bland annat "Gladiatorerna", och "I huvudet på Gunde Svan" utmanade han andra idrottsstjärnor i deras egna sportgrenar. På fredag får tv-tittarna däremot se honom i ett nytt område – i en cha cha till The Proclaimers "500 miles".

Men det har inte gått som en dans på rosor.

- I början är det mycket fel och man sätter det inte. Det tar tid att lära sig och det är så många moment. Man måste gå på tå vissa gånger, andra gånger får man absolut inte gå på tå, säger han.

"Tappar kondition"

Nu ligger Gunde Svan i hårdträning för att lära sig alla dansstilar, men innan förberedelserna för programmet drog igång tränade han på samma sätt som han brukar.

- Jag har åkt skidor hela den här vintern och det har varit fantastiskt, men jag har inte speciellt mycket nytta av det i programmet. Det enda jag kommer att tappa här är nog kondition, säger han och skrattar.

Trots att det historiskt sett har gått bra för skidåkare i "Let's dance", och trots att han är favorit enligt oddsen, är Gunde Svan själv osäker på hur han kommer att prestera i tävlingen.

- Det är så fruktansvärt många fler parametrar jämfört med skidåkning. I och med att det inte klockas, det bedöms. Det är fler faktorer som spelar in, säger han.

Vallar skorna

I början av repetitionerna drabbades Gunde Svan av ryggproblem. I dans är det mycket mer rotation i rörelserna, jämfört med skidåkning där kroppen ska vara i en rak linje med skidspåret.

Nu har både han och hans kropp börjat vänja sig vid de nya rörelserna.

- Jag har insett att det finns en likhet mellan dans och skidåkning, och det är hur dojorna ska vara. Jag gör rent skorna och oljar in dem för att ha bra fäste för fötterna. Dansgolven är blankpolerade för att det ska vara fint i tv, så det blir halt. Jag har nästan redan sträckt mig på att det släpper ibland när man ska ta ett häftigt steg. Det är nog det enda som är lika. Vallning på skidor är A och O, men jag trodde inte att det skulle vara så viktigt här, säger han.

"Let's dance" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.