Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia Colman tar emot sin Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

"Green book" knep Oscar för bästa film

"Green book" vann något överraskande pris för bästa film vid Oscarsgalan, framför näsan på storfavoriten "Roma". Även favoriten Glenn Close fick gå hem utan statyett – trots sju nomineringar under sin karriär.

"We will rock you", "We are the champions". Queens gamla rocklåtar var inte bara publikfriande, när Queen, förstärkt med Adam Lambert, satte i gång årets Oscarsgala kunde stjärnorna antagligen även känna igen sig när de klappade i takt och sjöng med i texterna.

Men kanske var det musiken från "Black Panther" som skulle ha inlett galan, det var de tonerna som prisades som årets bästa av Oscarsakademin. Svenske Ludwig Göransson fick därmed sin första Oscar. Priset var ett av tre "Black Panther" fick under galan.

Största snackisar blev dock Olivia Colman, Lady Gaga och det verk som till slut vann för bästa film. "Green book" var visserligen med i förhandssnacket, men när "Roma" fick pris efter pris trodde de flesta att Alfonso Cuaróns film även skulle få det finaste priset. Men det omdiskuterade dramat om en vit rasist som på 1960-talet blir chaufför åt en svart musiker tog hem det.

Tidigare under kvällen tilldelades filmen även pris för bästa manus och bästa manliga biroll, för Mahershala Ali. För Ali var det den andra Oscarsstatyetten på tre år, efter priset för "Moonlight" 2017.

Såg ut att svimma

Som överraskning räknat var "Green books" pris inget mot när storfavoriten Glenn Close fick se statyetten för bästa skådespelerska gå till Olivia Colman för "The favourite". Colman såg närmast ut att svimma på scen när hon skulle tacka för priset. Men hon hann tacka såväl familj som Close i sitt tal.

- Du har så länge varit min idol. Det var inte så här jag ville att det skulle bli, jag älskar dig så mycket, sade Colman i ett tal som var ett av de mest känslomässiga under kvällen.

Glenn Close har därmed fortsatt ingen Oscar, trots sju nomineringar.

Även Lady Gaga, som kom till galan med en av världens största diamanter runt halsen, vann, för låten "Shallow", och skapade rubriker. Hennes klänning från Alexander McQueen överskuggades av den gigantiska diamanten på 128,54 carat. Enligt flera nyhetsbyråer var det första gången någon bar juvelen sedan Audrey Hepburn lanserade filmen "Frukost på Tiffany's" 1961.

Gala utan värd

Galan hade i år inte någon värd. I stället fick trion Tina Fey, Amy Poehler och Maya Rudolph inleda presentationerna av de nominerade – antagligen inte en slump då komediennerna flera gånger hyllats för motsvarande insatser på Golden Globe-galan. De tre skämtade om Netflix, Bradley Cooper, och Donald Trump. Första presidentskämtet kom bara någon minut in i galan.

- En snabb uppdatering för alla som är förvirrade: vi har ingen värd, det finns ingen kategori för mest populära film och Mexiko ska inte betala för muren, sade Maya Rudolph.

Galan fortsatte med några få pikar mot Trump, bland annat från Javier Bardem, men i övrigt var det en relativt slätstruken gala som tuffade på utan skandaler. Förutom en värd hade producenterna bland annat skurit bort de ofta förekommande klippen från äldre filmer som hyllar Hollywood. Det var de nominerade och vinnarna som fick stå i centrum, och så musiken när alla nominerade låtar spelades.

Inget pris för "Gräns"

Tidigt under galan hade Göran Lundström chans att tilldelas en Oscar för bästa makeup för svenska filmen "Gräns". Det blev dock inget blågult segerjubel då, priset gick till förhandsfavoriten "Vice".

Vann gjorde däremot Alfonso Cuarón. "Roma"-regissören fick alltså se det finaste priset gå annan väg, men själv kunde han gå hem med tre statyetter – för bästa regi, foto och bästa icke engelskspråkiga film.

Regina King fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll för filmen "If Beale Street could talk".