Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Karim har skaffat sig mustasch och hål i örat efter inspelningen av "Stjärnorna på slottet". Det var nödvändigt för rollen som Shakespeare i "Shakespeare in love" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. "Varje gång jag hämtar ungarna på skolan och dagis får jag dra ner mössan, det ser ut som om jag har en 40-årskris", säger han. Arkivbild.

Gråtfest med Alexander Karim på slottet

Alexander Karims dag i "Stjärnorna på slottet" utvecklas till en riktig gråtfest. När skådespelaren berättar om sitt liv rörs både han själv och de andra till tårar.

Alexander Karim har lätt för att bli berörd.

Det märks tydligt när det har blivit dags för hans dag i SVT:s "Stjärnorna på slottet". Flera gånger under dagen brister han i gråt – men tårarna faller inte när han berättar om jobbiga händelser, utan när han pratar om något som han tycker är vackert.

- Mitt bröllop grät jag mig igenom. Från det att det började i kyrkan till att festen var slut på natten hade jag gråtit kanske 70 gånger. Så jag visste ju att det här kommer att vara en sådan där dag när man bara "uäääähhhh", säger han och låtsassnyftar.

Flydde från Uganda

I programmet berättar Alexander Karim om sin familjs flykt på 70-talet från Uganda till Sverige – och hur han tillsammans med sina syskon växte upp i en stor lägenhet i Helsingborg. Hans ensamstående mamma jobbade hårt för att klara familjens uppehälle, semesterresor var inget alternativ – men film och tv blev familjens stora gemensamma intresse.

I dag jobbar tre av syskonen med film. Alexander Karim har valt skådespelarbanan, med roller som Vanheden i "Jönssonligan", Frank Nordling i tv-serien "Advokaten" och Ihab Rashid i den amerikanska tv-serien "Tyrant" bakom sig. Men han skriver också och debuterar i år både med en barnbok, som han skrivit tillsammans med hustrun Malin, och en roman.

Hemligt projekt

Efter inspelningen av "Stjärnorna på slottet" har han haft en del kontakt med deckarförfattaren Camilla Läckberg, som han har ett ännu så länge hemligt projekt tillsammans med.

- Jag sade till henne att "nu knockar jag dig från tronen här, Läckberg". "Vad har du sålt? 22–23 miljoner... Vänta du bara!", berättar han och skrattar självironiskt.

Hans aktivitet under dagen i "Stjärnorna på slottet" var att åka helikopter. Varför valde han just det?

- Jag har aldrig flugit helikopter, men alltid velat göra det.

TT: Var det så fantastiskt som du trodde?

- Det var bättre än jag trodde. Det var helt fenomenalt. Prova!

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.