Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fyra kvinnliga medlemmar från orkestern Zohra saknas efter ett uppträdande i Slovakien. Zohra är en del av Afghanistans nationella musikinstitut, som tog emot Polarpriset förra året. Bilden föreställer inte någon av de försvunna personerna, utan andra barn på institutet. Arkivbild. Bild: Musadeq Sadeq/AP/TT

Fyra kvinnor försvunna från afghansk orkester

Fyra kvinnor, två vuxna och två tonåringar, saknas från den kvinnliga afghanska orkestern Zohra. De fyra personerna försvann under helgen, efter ett uppträdande på en festival i den slovakiska staden Trencín, nära tjeckiska gränsen.

Zohra är en del av Afghanistans nationella musikinstitut, förra årets Polarprismottagare, och den första kvinnliga orkestern i landet. De uppträdde i Berwaldhallen i Stockholm i våras.

Den lokala polisen i Slovakien bekräftar att de letar efter de saknade personerna. De fyra återvände till sitt hotell efter sin konsert på lördagen, men kunde inte hittas på söndagen. Trots försvinnandet har orkestern fortsatt spela under den gångna veckan.

Under talibanstyret i Afghanistan, i slutet av 90-talet, var musik förbjuden. Zohra har sedan orkestern bildades för fem år sedan mottagit dödshot i hemlandet.