Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Freddie's back. På fredag kommer Freddie Wadlings nya album, på lördag visas hans konst på Gothia Towers och den 3 april spelar han i Konserthuset.

Freddie svedd av elden

Skröplig. Trött. Brännskadad. Men Freddie Wadling är i alla fall nöjd med sitt nya album Efter regnet. Där en viss Håkan Hellström medverkar.

- Det kändes rättvist. Annars kanske Håkan hade blivit ledsen, säger Freddie Wadling med ett lätt skrockande.

Håkan Hellström är en god vän, inte minst sedan Håkan bjöd upp honom på Ulleviscenen 2014, men popstjärnans inflytande på Freddie Wadlings nya album ska inte överdrivas.

Håkan Hellström sjunger i bakgrunden på första singeln Det är inte nog, även om det knappast hörs, och Freddie Wadling gör en stillsam och djupt personlig version av Känn ingen sorg.

När Freddie Wadling reciterar "Ge mig arsenik ... pulver hjälpte mig verkligen" och sedan sjunger "för jag var nere men uppe på fem" inser man att det lika gärna kunde handla om Freddie Wadling själv.

- Ja, den där låten ligger mig väldigt nära. På alla möjliga sätt.

Skillnaden är väl att Freddie Wadling inte reste sig på fem, snarare på nio och en halv. Kanske ännu lite senare.

När vi träffas över en lunch i Göteborg är det en trött och ledbruten sångare som linkar in på restaurangen stödd av sin hustru Bella. Min tanke var att vi skulle sitta längst in, för att få vara lite i fred, men när Freddie Wadling väl satt sig vid bordet precis innanför dörren orkar han inte resa sig igen.

Freddie Wadling lider fortfarande av den brand som förstörde huset i Långedrag och sånär tog hans liv sommaren 2014, bara en dryg månad efter det hyllade gästspelet på Ullevi. Det värker i hans brännskadade vänsterben och han har svårt att stödja sig på högerfoten, vilken också "molvärker 24/7".

- Jag gillar inte sjukhus, jag kan inte springa där hela tiden. Och jag får inget smärtstillande utskrivet. "Han Wadling har så dåligt rykte", som läkaren sade.

Freddie Wadling skakar på huvudet och tar en djup klunk av sin öl. Ändå är det inte de fysiska skadorna som trängt djupast och lämnat de verkliga ärren efter branden. Det är allt det andra.

- Allt som jag hade och allt som var jag försvann i branden. Det känns som om livet ... är slut. Jag är själsligt död.

En konstskola försöker restaurera ett par av hans rök- och vattenskadade målningar, skjuter Bella Wadling lite försiktigt in, men Freddie viftar bara irriterat med handen.

- Äsch, de går ju inte att rädda ... allt är borta.

Även Freddie Wadlings handsnidade käpp som varit en trogen följeslagare i flera år försvann i branden. Just när vi sitter och pratar om hans popularitet hos fansen, ett ämne som Freddie Wadling med sin grundmurat dåliga självkänsla bara högst motvilligt vill beröra, kommer en man fram med två otroligt fina käppar.

- Ursäkta att jag stör men jag har en present till dig, Freddie. Jag gör käppar och tänkte att du skulle få välja en av de här.

Freddie Wadling ser helt överraskad ut. Han tackar flera gånger och väljer till slut käppen med en stylit i toppen, en slags bedjande figur med böjt huvud.

- Bra val! Den är du verkligen värd, säger mannen som heter Christer Munter innan han återvänder till sitt eget bord.

För en stund ser både Bella och Freddie Wadling genuint glada ut.

- Detta var det bästa som hänt på länge, säger Freddie och skrynklar ihop ansiktet i ett varmt leende.

Efter den påtvingade sjukhusvistelsen och en tid på hotell bor paret nu i en lägenhet i Västra Frölunda. De är tacksamma för sin nya bostad men deras längtan, och saknad, efter huset i Långedrag lyser verkligen igenom.

Ändå står lägenheten delvis i centrum för nya albumet då Freddie Wadlings alla sångpålägg är inspelade i vardagsrummet.

- Det blev enklare. Sebbe (Sebastian Öberg, plattans producent och mångårig medarbetare med Freddie i Fläskkvartetten) kom hem till oss med speciell utrustning så att jag kunde sitta ner och sjunga utan att ljudet blev för högt.

- Det uppskattar väl grannarna om inte annat.