Robert Fux guidar publiken på Nationalmuseum genom nationalromantiken. Arkivbild.
Robert Fux guidar publiken på Nationalmuseum genom nationalromantiken. Arkivbild.

"Frök-hen Sverige" ger nytt liv åt konsthistorien

I rollen som "Frök-hen Sverige" ska skådespelaren Robert Fux visa konst av bland andra Carl Larsson och Döderhultaren. Nationalromantiken blir hans tema när Kulturhuset Stadsteater gör gemensam sak med Nationalmuseum i Stockholm.

ANNONS
|

Ingen pjäs, ingen guidning men däremot en annorlunda museiupplevelse. Ungefär så beskrivs "Transformationer" vars biljetter sålde slut på ett par timmar. Skådespelarna Ann Petrén och Robert Fux visar konst tillsammans med museiintendenten Margareta Gynning och pedagogen Alexander Kateb. Alla har de olika rum och även tekniker och musiker är engagerade.

- Vi är en forskningsexpedition. Men vi ska inte bygga en effektföreställning, det är en visning, det handlar om att väcka publikens intresse, säger Robert Fux.

ANNONS

Dagens selfiebilder ges ett konsthistoriskt sammanhang utifrån några av museets porträtt, även de en form av selfiekultur, berättar Robert Fux.

Själv ska han visa målningar av bland andra Anders Zorn och Carl Larsson samt "Karl XII:s likfärd" av Gustaf Cederström.

- Jag pratar om nationalromantiken helt enkelt, det är ju ett angeläget ämne att fundera över. "Svenska värderingar" som man pratar så mycket om, vilka är de egentligen, vem bestämmer dem och har de skiftat över tid? Vad är det blågula?

Iklädd rollen som "Frök-hen Sverige" hoppas han också hinna lära ut lite folkdans.

- Det är en sida hos mig som nog många inte vet så mycket om, men nu ska den ut. Jag är intresserad av dräkthistoria, jag tycker det är spännande med olika folkliga uttryck, men på vilket sätt har de använts för att piska upp olika idéer om svenskhet genom tiderna? Vi är här för att fungera som igångsättare för diskussion.

ANNONS

"Transformationer" får urpremiär 23 april på Nationalmuseum.

TT

ANNONS