Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Göransson är nominerad för filmmusiken till "Black Panther". Arkivbild.

Flera svenska vinstchanser på Oscarsgalan

Svenskchanserna är flera på årets Oscarsgala. Ludwig Göransson är nominerad för musiken till "Black Panther" och maskören Göran Lundström för "Gräns". Dessutom har Glenn Close nominerats för huvudrollen i "The wife", regisserad av svenske Björn Runge.

Ludwig Göransson kan få en statyett för filmmusiken till storfilmen "Black Panther". Det står klart sedan Oscarsgalan presenterat årets nomineringar. Svensken vågade inte ta ut något i förskott, berättar han när TT når honom.

- Jag ville inte ha höga förväntningar. Min fru väckte mig fem minuter före nomineringarna och sade "nu måste vi kolla".

Men när han hörde sitt namn vaknade han till ordentligt.

- Vi hoppade upp i sängen och väckte nog alla våra grannar.

TT: Vad tror du om era vinstchanser?

- Vi har varit nominerade till alla möjliga slags priser och inte vunnit något, men jag tycker bara det är väldigt kul att bli nominerad, det är en stor ära.

"Gör något väldigt svårt"

En annan svenskrelaterad chans finns i Björn Runges film "The wife". Glenn Close är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som hustru till en litteraturpristagare.

- Oscarsnomineringen är fantastisk. Väldigt roligt, absolut. Jag tar aldrig något för givet, men jag hade på känn att hon skulle bli nominerad, säger han.

TT: Vad gjorde Glenn Closes insats så stark?

- Hon gör något väldigt svårt – hon känner så mycket som möjligt, men visar så lite som möjligt. Det är en sorts skådespeleri som kan falla i skymundan om man inte har koll på de subtila nyanserna. Jag är glad att det snappades upp.

"Enorm urladdning"

Göran Lundström är tillsammans med Pamela Goldammer nominerad för bästa makeup för trollmaskerna i den svenska filmen "Gräns".

- Det känns bra, som en enorm urladdning. Jag är på jobbet och försöker ta in vad som har hänt, säger Lundström.

Han hade inte förväntat sig en Oscarsnominering.

- Hoppats så klart men inte förväntat mig. Och de övriga nomineringarna förvånade mig också.

Men chanserna att vinna bedömer han som små – och konkurrensen är hård.

- Jag tror att "Vice" har störst chans att vinna, så har det låtit. Men "Mary queen of Scots" har inte varit uppe i diskussionen så det är helt oväntat.

Tio nomineringar var

Årets stora favoriter är Alfonso Cuaróns "Roma" och Yorgos Lanthimos "The favourite", med tio nomineringar vardera. Båda filmerna finns med i de tunga kategorierna bästa film och bästa regi. Dessutom har Olivia Colman ("The favourite") och Yalitza Aparicio ("Roma") båda chans att knipa statyetten för bästa kvinnliga huvudroll.

Oscarsgalan äger rum den 24 februari på Dolby Theatre i Los Angeles. Den här gången saknar den värd. Komikern Kevin Hart hoppade nyligen av jobbet efter att det kom fram att han uttryckt sig homofobiskt på Twitter för flera år sedan.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om Göranssons Golden Globe-nominering.