Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Flera hallänningar klara för Melodifestivalen

Sångaren Omar Rudberg från Åsa, låtskrivarna Fredrik Thomander och Mia Stegmar, samt 2017 års tvåa Nano, som har flyttat till Oskarström, är alla klara för Melodifestivalen 2019.

20-årige Omar Rudberg var med i pojkbandet FO&O (som tidigare hette The Fooo och The Fooo Conspiracy) men satsar nu på en solokarriär precis som förra årets tvåa Felix Sandman och Oscar Enestad.

Omar från Åsa i norra Halland tävlar i deltävling tre i Leksand den 16 februari med låten "Om igen" (skriven ihop med Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg och Jens Hult), medan Oscar Enestad syns i deltävling två med låten "I love it".

"Ska bli skitkul att göra Mello igen! Denna gången solo vilket är nytt och spännande! Jag hoppas hela Halland gillar min grej", skriver Omar i ett mejl till Hallands Nyheter.

I Åsa bor även sångerskan Mia Stegmar. Ihop med Tobias Gustavsson från dataspelsbolaget Paradox, Fredrik Thomander från Varberg och hans tidigare Treat-kollega Anders Wikström har Mia skrivit "Stormbringer" till Pagan Fury, som hon själv är sångerska i.

Bandets låtar har bland annat hörts i dataspelet "Crusader Kings II: Holy Fury". "Stormbringer" är för övrigt även namnet på ett album av Deep Purple och ett svärd i fantasyromanen med samma namn av Michael Moorcock.

De fyra låtskrivarna har tidigare samarbetat i duon Itchycoo, som Mia och Tobias frontade.

Nano Omar gjorde succé i Mello 2017, där han kom två med låten Hold on". Nästa år tävlar han med "Chasing rivers", skriven av Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb och Thomas G:son.

Nano har nyligen flyttat till Oskarström utanför Halmstad, eftersom hans sambos föräldrar kommer därifrån.

Konkurrensen lär bli tuff. Det står klart sedan SVT avslöjat 2019 års deltagarlista med flera tunga veteraner och lovande debutanter.

Tre tidigare vinnare gör comeback i Melodifestivalen 2019: Anna Bergendahl, Martin Stenmarck och Arvingarna.

Anna Bergendahl tog hem Melodifestivalen 2010 med låten "This is my life". I Eurovision Song Contest slutade hon på en blygsam elfteplats i semifinalen och Sverige missade finalen för första gången.

Men den nya låten "Ashes to ashes", skriven tillsammans med Bobby Ljunggren och Thomas G:son, fick henne att återvända.

– Den känns på något vis ostoppbar och jag kunde inte tacka nej till den. Det är en upptempolåt som ger mig väldigt mycket styrka, ljus och hopp och jag hoppas att jag kan ge det till dem som lyssnar också, säger hon.

Martin Stenmarck, som vann Melodifestivalen 2005 med "Las Vegas", har liknande motivation.

– Jag ställer upp igen för att det är en fantastisk låt som Uno Svenningsson spelade upp för mig, det var en viktig låt. Första gången jag var med ville jag bevisa någonting, den här gången vill jag berätta någonting, säger han.

Arvingarna vann med klassikern "Eloise" 1993. Nya "I do" ger samma känsla enligt bandets Casper Janebrink.

– Det är en härlig låt som vi alla gick igång på när vi hörde den direkt, det har väl egentligen bara hänt en gång tidigare och det var när vi fick "Eloise" till oss, det känns bra i musiksjälen att göra den här låten, säger han.

Jon Henrik Fjällgren har både en andra- och tredjeplats på sin meritlista – och i presentationen beskrivs hans bidrag "Norrsken" som "Kygo möter Karesuando".

– Det är ju en lite ny grej med den här låten, det kommer nog att bli en liten chock för de flesta. Och det är nog en liten chock för mig också, faktiskt. Så jag kommer nog att vara mer nervös i år faktiskt än jag varit förut.

Arja Saijonmaa deltog senast 1987 med "Högt över havet", som kom tvåa. Nu debuterar hon som textförfattare i tävlingen. Låten handlar om de fyra årstiderna, miljön och moder jord.

– Sommaren var en panik för mig. Det smög in en oro för att något var onormalt. När man är på sitt sommarställe i Finland och Sverige och i Sverige brinner allt och i Finland torkar de tusen sjöarna och vi älskar värmen, men är vana vid att det är tre dagar och sedan kommer åskan och rensar ut. Då blir man jätteorolig, ända ner på cellnivå. Det var min motivation, säger hon.

En annan tung comeback står 86-årige skådespelaren och sångaren Jan Malmsjö för. Efter 50 år är han tillbaka i tävlingen. Senast hamnade han på en andraplats i Melodifestivalen 1969 med låten "Hej clown", efter att först ha fått lika många poäng som Tommy Körbergs "Judy min vän" och sedan förlorat i den andra omröstningen. Men på frågan om han vill vinna skrattar han bara.

–  Jag har inte ens snuddat vid tanken!

I Malmö Arena ställs Malmsjö mot 15-åriga debutanten Malou Prytz, årets yngsta deltagare som fyller 16 år först under finalveckan.

– Det känns jättemäktigt att få vara här. Det är en fantastiskt stor möjlighet, speciellt i så tidig ålder, säger hon.

Även Ann-Louise Hanson medverkar – för 14:e gången. En annan veteran i sammanhanget är Andreas Johnson, som deltar för sjunde gången.

Melodifestivalen 2019 led av artisterna Eric Saade och Sarah Dawn Finer samt komikerna Marika Carlsson och Kodjo Akolor. Den första deltävlingen hålls i Göteborg den 2 februari.

 

FAKTA: ALLA BIDRAG I MELODIFESTIVALEN 2019

 

 

 

Deltävling 1 Göteborg 2/2

 

Anna Bergendahl: "Ashes to ashes"

Nano: "Chasing rivers"

Mohombi: "Hello"

Zeana featuring Anis Don Demina: "Mina bränder"

Arja Saijonmaa: "Mina fyra årstider"

High 15: "No drama"

Wiktoria: "Not with me"

 

 

Deltävling 2 Malmö 9/2

 

Andreas Johnson: "Army of us"

Hanna Ferm & Liamoo: "Hold you"

Malou Prytz: "I do me"

Oscar Enestad: "I love it"

Jan Malmsjö: "Leva livet"

Vlad Reiser: "Nakna i regnet"

Margaret: "Tempo"

 

 

Deltävling 3 Leksand 16/2:

 

Dolly Style: "Habibi"

Martin Stenmarck: "Låt skiten brinna"

Jon Henrik Fjällgren: "Norrsken"

Omar: "Om igen"

The Lovers of Valdaro: "Somebody wants"

Lina Hedlund: "Victorious"

Rebecka Karlsson: "Who I am"

 

 

Deltävling 4 Lidköping 23/2:

 

Arvingarna: "I do"

Anton Hagman: "Känner dig"

Ann-Louise Hanson: "Kärleken finns kvar"

Bishara: "On my own"

Pagan Fury: "Stormbringer"

John Lundvik: "Too late for love"

Lisa Ajax: "Torn"