Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"The walking dead" har spelats in i Georgia. Men flera film- och tv-bolag hotar nu att sluta att spela in i delstaten, till följd av en kontroversiell abortlagstftning.

Fler Hollywoodbolag hotar lämna Georgia

Flera stora film- och tv-studior hotar att lämna delstaten Georgia, som vill införa en sträng abortlagstiftning. Det kan bli ett hårt slag för delstaten.

Warner, CBS, Viacom, NBC Universal och AMC säger sig överväga att sluta spela in film och tv-serier i Georgia, om delstatens kontroversiella lagstiftning träder i kraft.

De ställer sig därmed på samma sida som Disneys vd Bob Iger, som säger att det blir "väldigt svårt" att filma i delstaten med den nya lagen, eftersom många helt enkelt inte vill jobba där.

Netflix är det bolag som gått längst, bolagets innehållschef Ted Sarandos säger att man ska samarbeta med medborgarrättsgrupper som American Civil Liberties Union (ACLU) för att stoppa lagen i domstol.

Förbjuder efter vecka sex

Förslaget om den så kallade hjärtslagslagen, innebär att abort förbjuds om fostrets hjärta börjat slå, vilket enligt Vårdguiden i Sverige sker i vecka sex, när fostret är fyra millimeter.

Om lagen inte stoppas träder den i kraft vid kommande årsskifte.

Georgia är en populär inspelningsplats till följd av generösa skatteregler, och produktioner som "Avengers: Endgame", "Black panther", "The walking dead" och "Stranger things" har varit förlagda där.

Reed Morano, som tittade på inspelningsplatser i Georgia för en kommande Amazon-serie har avslutat det letandet, och skådespelaren Kristen Wiig har meddelat att ett komediprojekt också flyttat från delstaten, enligt CNN.

Republikanske guvernören Brian Kemp, som undertecknat lagen, har tidigare hånat kritikerna.

- Vi är ett parti för frihet och möjligheter. Vi värderar och skyddar oskyldiga liv, även om det gör att c-kändisar klagar, sade han inför anhängare, enligt Atlanta-tidningen AJC.

"Miljarder försvinner"

De senaste dagarna har Kemp dock varit tyst i frågan. 92 000 personers arbeten är beroende av nöjesindustrin i delstaten, och hoten om att sluta spela in lär göra det svettigt för lagstiftare som värnar om lokala arbetstillfällen.

Georgiademokraten Stacey Abrams, som kandiderade till guvernörsposten i mellanårsvalet, är motståndare till lagen.

"Georgia riskerar att förlora Netflix och Disney. Det här betyder förlorade arbetstillfällen för snickare, frisörer, personer som arbetar med mat och hundratals små företag som växer precis här. Miljarder i ekonomiska investeringar vänder sig till delstater som vill välkomna film och skydda kvinnor", twittrar hon.