Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Varbergare på modevisning i New York

Alexander Rådlund långfilmsdebuterar med Glada Hudik-gänget.

I filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” syns 31-åriga Alexander både hemma i Varberg under resan till USA. Han är en av fyra aktörer i Glada Hudik-teatern som hjälper Emma Örtlund att förverkliga sin dröm om att bli fotomodell.

– Det började med att vår ledare Pär (Johansson) fick ett brev av Emma och i filmen får man följa hela processen från Hudiksvall tills vi hamnar i USA. Att gå på catwalken i New York under Fashion week var lite nervöst och annorlunda mot att spela teater, säger Alexander Rådlund.

Filmen har under veckan visats i Hudiksvall och i Stockholm, för 800 personer, och när Alexander svarar i telefon är han på väg till ytterligare en smygpremiär – i Gislaved.

– Vi ska till Mölndal också och sedan är turnén över för den här gången, säger han och fortsätter:

– Det här projektet har lett till saker som jag inte hade kunnat drömma om.

Alexander syftar på att han har blivit utvald att vara materialförvaltare när flicklandslaget (U17) i fotboll spelar landskamper i Halland och Ängelholm.

– Det var för att förbundskaptenen träffade Pär.

Alexander är väldigt nöjd med filmen "Catwalk".

– Det är helt underbart att se den. Många blir berörda och både skrattar och gråter. Det var en som såg den och sa något bra och det var att om man inte visar några känslor när man ser filmen, så är man totalt känslokal.

Glada Hudik-grundaren Pär Johansson hade träffat Emma Örtlund ett par år tidigare på en daglig verksamhet i Gislaved. Hon ville ta revansch på alla som mobbat henne under uppväxten.

Efter nästan ett kvarts sekel av erfarenhet med att jobba med människor med olika funktionsvariationer kände sig Pär Johansson inte främmande för tanken att hjälpa, tvärtom. Men han ringde ändå Emma och påpekade att man inte ska behöva vara fotomodell för att bli accepterad.

– Jag pratade med henne och sade att det här inte var lösningen på hennes problem. Människors lika värde har inte med utseendet att göra, säger Pär till TT, Tidningarnas Telegrambyrå.

Men Emma gav sig inte. Hon svarade att hon visste det men att hon var säker på att hon hade de egenskaper som krävs för att vara modell och att hon behövde hjälp. Och så blev det.

Hela processen – från Emmas första möte med Pär, hur resten av gänget kom med, hur de tränar på att gå och röra sig på en catwalk, skapar sina drömkläder, fotograferas och slutligen åker till New York – skildras i filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York”, som får biopremiär i Varberg på lördag.

TT: Det var ju inte självklart att det här skulle funka, hur orolig var du att det skulle gå åt skogen?

– Om du hade frågat mig, Pär Johansson, privat, då hade jag varit livrädd. Men i mitt jobb har jag ingen konsekvensanalys. Att få jobba med det här gänget gör mig lugnare som person för i deras värld finns bara här och nu, säger Pär Johansson och fortsätter:

– Det jag var fundersam över var hur vi skulle kunna spegla känslomässigt det vi fick vara med om. Men jag tycker det blev bra, det är mycket känslor och humor i filmen. Det är ju på riktigt och det är vår vardag.

Emma Örtlund ser fram emot att filmen ska visas och hoppas att den ska få folk att sluta mobba andra, som är olika dem själva. Hon har en lindrig funktionsnedsättning som gör att hon har svårt att lära sig matematik och pengars värde. Hon förstår heller inte ironi och beskriver sig själv som en känslig person som grubblar mycket.

– Jag hoppas att publiken ska tycka om oss och förstå oss. Det här har betytt så mycket för mig, jag har fått vänner för livet. När vi har repeterat med Pär har vi skrattat så man får ont i magen. Vi har aldrig tråkigt.

TT: Du verkar så glad i filmen, varifrån kommer din glädje och styrka?

– Jag tror det blev så när jag slutade på gymnasiet. Då blev jag lite gladare och nu när jag har gjort detta med "Catwalk" blev jag ännu lyckligare.

TT: Har den känslan hållit i sig även efteråt?

– Ja, det tycker jag. Jag känner mig mycket gladare och jag vill verkligen fortsätta vara fotomodell och ta fler bilder, gärna med bröllopsklänningar.

FAKTA: "CATWALK"

Långfilmen "Catwalk – från Glada Hudik till New York" är regisserad av Johan Skoog.

Medverkande: Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson, Alexander Rådlund, Nicklas Hillberg och Pär Johansson.

Handling: Tillsammans med skådespelare från Glada Hudik-teatern och grundaren Pär Johansson ger sig Emma Örtlund ut på en resa för att förvekliga sin dröm om att bli fotomodell.

Premiär: Fredag den 31 januari. …På Bio Capitol i Varberg visas filmen den 1, 3, 5 och 6 februari.