Världspremiär för dokumentär om Skråmo-barnen

Gorki Glaser-Müllers film om ex-varbergaren Patricio Galvez kamp för att hämta sina barnbarn i Syrien tävlar på festivalen CPH:Dox.
– Jag blev så känslosam när jag såg den att vi fick ta en paus, säger Patricio.

ANNONS
LocationVarberg||

I dokumentären "Children of the Enemy" får tittarna se hur Patricio Galvez, som föddes i Chile och länge bodde i Varberg, tar sig till det ökända fånglägret al-Hol i Syrien. Där finns hans dotter Amanda Gonzales sju barn med den norskfödde IS-terroristen Michael Skråmo från Göteborg.

– Jag är otroligt glad att "Children of the enemy" får sin världspremiär på CPH:Dox! Patricios kamp för sina sju barnbarn var på liv och död och tillvaron för alla tusentals barn som är kvar i lägren är just det, på liv och död, berättar regissören Gorki Glaser-Müller i ett pressmeddelande och fortsätter:

ANNONS

– Min förhoppning är att filmen väcker debatt och skapar förändring.

Halländska Amanda åkte till IS i Syrien

Gonzales och Skråmo flyttade till IS-kontrollerade Raqqa 2014, med de fyra äldsta barnen och Amandas mamma, men föräldrarna dödades 2019 i olika stridigheter efter att ha fått ytterligare tre barn.

– Filmen fångar frustrationen som jag kände när myndigheterna inte hjälpte mig. Eftersom jag inte visste hur det skulle gå var det viktigt att dokumentera, säger Patricio Galvez, som även arbetar även på en bok om hur han försökte hitta sina barnbarn och ordna med transport hem till Sverige.

LÄS MER: Film om Patricios kamp för IS-barnen

Gorki Glaser-Müller har nu klippt de 130 timmarna med filmat material till en traditionell långfilmslängd på 90 minuter.

– Mycket har klippts bort för att tittarna ska förstå och det inte ska bli rörigt. Inget av det jag filmade i Syrien är med och inte det viktiga, psykologiska stödet jag fick av två av Chiles diplomater, en konsul i Göteborg och en i Damaskus, säger den 52-årige musikern Patricio.

För Patricio blev dokumentären så känslosam att han behövde ta en paus under visningen.

– Ja, jag började gråta när jag mindes hur mager mitt minsta barnbarn var och hur miserabelt de hade det.

ANNONS

Barnen lever med skyddad identitet

Patricios barnbarn är nu tre–tio år gamla och bor på hemlig ort med skyddad identitet, hos mer än en familj.

– Barnen får träffa varandra och mig och mina barn, och även sin farmor och faster. Corona har satt sina spår, men annars kan vi bestämma själva när vi ska ses. Socialtjänsten har varit exemplarisk, berömmer Patricio.

Deras morfar tror att det faktum att två av de äldsta barnen har en diagnos i autismspektrat har fungerat som ett slags skydd från de hemska upplevelserna.

– Alla pratar flytande svenska och utvecklas bra. De har börjat det vanliga livet med att få kompisar och gå i dagis eller skola, säger Patricio Galvez.

"Children of the Enemy" tävlar i april

"Children of the Enemy" tävlar i den internationella huvudkategorin på dokumentärfilmfestivalen i Köpenhamn den 21 april–2 maj och får sin världspremiär där. Svensk biopremiär blir det den 7 maj.

Även "Passion" av Maja Borg och "Gabi, between ages 8 and 13" av varbergaren Engeli Broberg tävlar om festivalens finaste pris Dox:Award.

"Children of the Enemy" fick 1,9 miljoner kronor i stöd av Svenska Filminstitutet och bland medproducenterna finns Sveriges Television, vilket brukar betyda att den kommer att visas på SVT framöver.

Ny organisation vill hjälpa fler barn

I maj 2020 grundade Patricio, Gorki och socialarbetaren Beatrice Eriksson Repatriate the children, som fördömer IS och annan våldsbejakande extremism.

ANNONS

Organisationen arbetar för att få hem de barn med svenskt medborgarskap som sägs befinna sig i flyktingläger i nordöstra Syrien.

– Filmen blir en påminnelse för den svenska regeringen. Det känns symboliskt att den har sin premiär i Danmark, eftersom det är ett av de europeiska länder som är hårdast med att inte hjälpa människorna som är kvar i flyktingläger, säger Patricio Galvez.

ANNONS