Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Två Guldbaggar till Falkenbergsduo

Det blev storslam för filmskaparna från Falkenberg. Torbjörn Olsson fick sin tredje Guldbagge och Fredrik Wenzel sin andra. – Herregud, utbrast Olsson medan Wenzel rosade sin gamla skolfröken under den direktsända filmgalan.

Guldbaggegalan ståtade med inte mindre än två nominerade filmskapare från Falkenberg - Torbjörn Olsson och Fredrik Wenzel.
Torbjörn Olsson från Vessigebro har vunnit två Guldbaggar tidigare. 2012 fick han en statyett för Kronjuvelerna. 2016 för Lassemajas detektivbyrå.

I år var han nominerad både för filmen om Björn Borg och för filmen Korparna. Den sistnämnda handlar om den svenska landsbygden på 1970-talet. Men det var för Borg han prisades.
 Olsson är varken regissör eller skådespelare. Han är expert på visuella effekter som görs i datorn. Det kan betyda allting från att sudda bort något från en bild till att bygga hela animerade världar. Det gjorde han till exempel i filmen Avatar som blev en världssuccé.
Under måndagskvällen fick han ta emot sin tredje grönskimrande Guldbagge tillsammans med kollegan Alex Hansson i den direktsända galan från Cirkus i Stockholm.

– Vilken resa det här har varit, utropade han från scenen.
Därefter tackade Torbjörn Olsson en rad personer, bland annat sina barn - Astrid och Charlie.

Även en annan falkenbergare hade anledning att ha nerverna på utsidan. Fotografen Fredrik Wenzel var nominerad i klassen för Bästa foto i Guldpalmenprisade filmen The square. 2014 fick han en Guldbagge för filmen Turist. Övriga nominerade var Jonas Alarik för filmen Korparna och Sofia Olsson från filmen Sameblod. Men det var falkenbergaren som drog vinstlotten.
Huvuddelen av talet ägnade han åt att tacka sin skolfröken Marita Hultén från skoltiden i Falkenberg.

– Varje skoldag i tre års tid slutade med att vi fick varsin kram av henne. Jag vågar påstår att det inte finns en enda i min klass som har ett ont ord att säga om dig.

 

LÄS MER: Långläsning – Torbjörn och baggarna