Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Med Charlie Chaplin som idol

Se 17-åriga Luddes nya stumfilm här

När Ludde Pedersen i Varberg får bestämma film på fredagskvällen blir det ofta stumfilm från det tidiga 1900-talet. Intresset väcktes när familjen besökte Filmhuset i Stockholm på ett höstlov. 
– Jag tyckte verkligen, verkligen att Charlie Chaplins "The Kid" var jättebra, säger Ludde Pedersen. 

Vi sitter i familjens garage som nyligen har gjorts om till galleri. Ludde Pedersens pappa jobbar med musik och hans mamma är maskmakare. Ludde Pedersen har "Moderna tider" av Charlie Chaplin och "Sherlock Jr." av Buster Keaton som favoritfilmer och har just gjort sin första egna stumfilm. Den är runt sex minuter lång och heter "The Great Easter Hunt - Silent Film". 
– Jag har gjort massor av konstiga kortfilmer tidigare, utan en klar handling, där jag bara har filmat saker efter varandra. Den här idén var tydlig och lättare att genomföra. 
Vilka stumfilmstypiska saker har du velat få med i filmen? 
– Stumfilmen liknar teatern på ett sätt. Det finns en scen och där ska allt utspela sig. 
I filmen jagar en tjej en skurk. I stället för att skurken springer bort, och kameran följer med, springer skurken och tjejen fram och tillbaka framför den stillastående kameran, som på en scen. 
– Jag har också försökt få med lite slap stick-komedi. Det är inte jättelätt. Barnen som studsar in i varandra och ramlar när de letar efter påskäggen är väl det mest tydliga exemplet.
Under sommaren har två nya stumfilmsprojekt vuxit fram. En kompis från Tyskland, som Ludde lärde känna över Instagram efter att de båda hade sett filmen "Amadeus" om Mozart, var på besök under sommarlovet och de delar intresset för stumfilm. 
– Jag ska bara lägga på musik på dem, sedan är de klara.

I höst börjar Ludde andra året på PS-gymnasiet, på linjen natur/estet med inriktning musik. 
– Jag spelar mest piano men är inte så bra på rag time-stilen, än, så att jag kan spela musiken till stumfilmerna själv. Jag spelar mest klassisk musik. Bach, typ. 
Vad är grejen med stumfilm, tycker du? 
– Stumfilm är som ett konstverk. Det liknar mer en tavla eller en teater, än dagens film. Sedan är filmerna så välbevarade. Jag gillar gamla saker i allmänhet. De känns mer gedigna, säger Ludde Pedersen. 

 

Se filmen här: