Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Känner du igen var kortfilmen spelas in?

Har ni sett ett filmteam vid Skrea strand och i Slöinge de senaste dagarna så är det för att Emma Nordström har spelat in "Kvart över två".
– Den ska ha attityd och tempo, men vara cool och inte ha någon klassisk svensk tystnad, säger den 27-åriga regissören.

I filmen som beräknas bli 15 minuter och ha premiär nästa år får publiken följa Tora, spelad av Hjördis Engberg Pramling.

– Tora hänger mycket med ett killgäng, ser sig själv som lesbisk och är rätt grabbig. Men när hon börjar få känslor för sin bästa killkompis, som hon har känt i hela livet, så börjar hon utforska sin kvinnliga sida, berättar Emma Nordström, som även har skrivit manus till filmen.

– "Kvart över två" tar upp identitet och könsnormer, men inte det biologiska könet, utan det sociala. Det handlar om hur man beter sig när man är en ensam tjej i ett killgäng eller tvärtom.

Normer för manligt och kvinnligt

Huvudpersonen har själv tagit en roll hon har svårt att ta sig ur.

– Vi placerar oss själva i fack och upplever oss på ett sätt, bara för att andra ser oss så. Till viss del har jag använt egna erfarenheter, men jag har även diskuterat med vänner hur de upplever manligt och kvinnligt. Man kan ju känna sig som en kvinna biologiskt men inte klicka med normen för hur man ska vara och se ut som kvinna.

Huvudrollsinnehavarna Hjördis Engberg Pramling och Jakob Söderman var med i den sex minuter långa pilot (testfilm) som Emma spelade in våren 2018. De gick då på Katrinebergs folkhögskola precis som Simon Eriksson, som också fick en roll i kortfilmen som har liknande tema men annan handling.

– Simon är en del av grabbgänget, precis som Dennis Tapio och falkenbergaren Victor Johansson, och de är härliga att se.

”En håla man aldrig lämnar”

Kortfilmen utspelar sig i nutid.

– Ja, det kommer att finnas en lantlig feeling och det ska vara en håla man aldrig lämnar. Om man föds där så dör man där, säger Emma med ett skratt.

Att inspelningen är gjord i Falkenberg lär synas. Bland annat har nattliga scener spelats in vid en av stadens bensinmackar.

– Vi har bott på Hellagården i Slöinge och även spelat in där. Det har varit jättebra och vi har fått en fin gemenskap i vår filmbubbla, så vi får tacka Jennifer Erlandsson som har Hellagården.

Är du nöjd med själva scenerna?

– Ja, jag har ju tänkt mig hur det ska se ut och det känns som om vi har toppat bilderna i mitt huvud. Det ska bli kul att klippa filmen så att den blir färdig i år och kan skickas till Göteborgs filmfestival. Oavsett om den inte kommer med där hoppas jag att filmen kan visas på andra festivaler och för ungdomar och unga vuxna, exempelvis i skolor, säger Emma och fortsätter:

– Min teori är att det finns en könshets i dag, även om man får ha vilken läggning och klädstil man vill. Man borde få testa mer utan att förminska sig eller få en stämpel på sig.

Hittade producent i Tromsö.

Emma bor i Falkenberg, men jobbar även i Nordnorge.

– Jag hänger en del i Tromsö och det var där jag fick kontakt med filmproducenten Johannes Merok. Han har hjälpt till att söka pengar och vi har fått stöd från Nordnorsk Filmcenter (200 000 norska kronor), ungdomshuset Tvibit (40 000) och Kultur i Halland (35 000 kr).

Emma Nordström är från Marks kommun, men har nu sina föräldrar i Varberg. Dit flyttade hon 2011, men sedan 2013, när hon kom in på filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, har Falkenberg varit hennes hemstad.

Filmfotograf från Falkenberg

I filmteamet finns även inspelningsledaren Stina Eriksson från Halmstad och filmfotografen Johan Kuurne, som nyligen har flyttat tillbaka till Falkenberg.

– Stina har varit fantastisk och samarbetet med Johan har gått jättebra. Han har förstått min vision, med bravur. Det är mycket handhållen kamera för att publiken ska bli en del av gänget, men ibland får man se hur Tora tänker och då är det mer av en förhöjd verklighet.

Vem som ska göra musiken är inte klart ännu.

– En av låtarna har jag skrivit, så den blir en utgångspunkt, berättar Emma Nordström.